Acasă Cultura Expoziție de o oră, de Ziua Brâncuși

Expoziție de o oră, de Ziua Brâncuși

DISTRIBUIȚI

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

”De opt ani organizez evenimente neconvenționale la bustul Brâncuși din Timișoara. În acest an, în parteneriat cu Asociația Fiii Gorjului și Clubul Rotary, propun un modul  scara 1:1 care va fi amplasat în fața bustului, la 2 m de acesta, pentru o oră. În poziție verticală, modulul sugerează un soclu pentru bust. În poziție orizontală, el sugerează un loc de reculegere. Ansamblul de două module constituie o propunere de posibil monument care să onoreze personalitatea marelul sculptor român”- dr.arh. M.C.Donici

 În anul 2017 artistul  a amplasat o coroană sub forma motivului circular Brâncuși, în 2018 a organizat o expoziție-protest împotriva neachiziționării lucrării Cumințenia pământului de către statul român, în 2019 de Ziua Brâncuși a fost o triplă expoziție la Galeria Primăriei Timişoara, la Biblioteca Univesităţii Politehnica Timişoara şi la bustul lui Brâncuși,  în 2020 a propus o instalație  intitulată  Recreere : masa, poarta, coloana, din module de bază; în 2021 a deschis pentru o oră o expoziție de etnosculptură, în 2022 a propus o Etno -Structură, iar în 2023- un joc  neconvențional.  M.C.Donici a inaugurat un amplu proiect estetic subsumat conceptului său de etnosculptură în 2012, cu expoziția ”Înainte de Brâncuși”, la Galeria Triade.  În 2023,  la invitația Institutului  Cultural Român din Budapesta, a promovat Timișoara – Capitală Culturală a Europei cu expoziția ”Înainte de BRÂNCUŞI előtt”, deschisă în Capitala Ungariei exact în ziua când Timișoara își inaugura oficial programul CCE 2023.   Timp de patru luni din anul 2023, artistul M.C.Donici a expus în  20 de seri de joi consecutive câte 20 de etnosculpturi, outdoor, la monolitul metalic din fața Muzeului de Artă  Timișoara. Cele  20 de expoziții reunite sub genericul ”Așteptându-l pe Brâncuși” au fost însoțite de un etno-performance vizual și de percuție intitulat SperieCiori și regizat de Levente Kocsárdi; acest vast proiect produs de Asociația Culturală Arte-Factum a fost finanțat prin Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, derulat de Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Comentarii

comentarii