Acasă Cultura Expoziție de pictură – protest față de abandonarea în paragină a clădirilor...

Expoziție de pictură – protest față de abandonarea în paragină a clădirilor istorice din Timișoara

786
DISTRIBUIȚI

Uniunea Artiștilor Plastici Timișoara și Galeria Helios au organizat vernisajul expoziției de artă, Transfigurări, a pictorului Pavel Torony, luni 24 februarie, de la ora 17.00, la Helios din Piața Victoriei.

Cu acest prilej, Gabriel Kelemen, critic de artă, vicepreședintele UAP Timișoara, a spus:

”Este o expoziție de lucrări care denotă maturitatea artistică a autorului. Tematica generală se referă la ziduri, construcție și deconstrucție și la patrimoniul istoric al Timișoarei.

Este vorba de ambivalența zidului. Acestea sunt scorojite și degradate, ferestrele sunt oarbe, ruinele domină, totul pare o distrugere.

Cromatica se situează în palierul zonei 1900 -1920, ca apartenență stilistică. Este vecin cu dripingul, cu stropitul unor culori, cu colajul, pe care îl practica și Picasso.

Torony aterizează pe epiderma Timișoarei și construiește aceste lucrări artistice aflate acum în expoziție. Artistul stăpânește bine adâncimea și perspectiva termică pe care și Cezanne o controla foarte bine”.

La rândul lui Pavel Torony a spus:

”Expoziția mea cuprinde două teme mari: zidurile și reflexele. Aici persistă zidurile perisabile. Această manieră s-a născut din faptul că sunt foarte indignat de frumoasele clădiri istorice din Timișoara lăsate în paragină.

Acesta a fost imboldul care m-a determinat să fac aceste lucrări și să le expun în expoziție. Tablourile sunt într-o manieră abstractă, cu câteva trimiteri spre figurativ. ”, a spus Torony.

Pavel Torony se află la a a 23 a expoziție. El este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România – secţia ictură, filiala Timişoara din anul 2010.

Comentarii

comentarii