Acas─â Economic Facturile la energie ale consumatorilor casnici SCAD cu 2,6% de la 1...

Facturile la energie ale consumatorilor casnici SCAD cu 2,6% de la 1 iulie

334
DISTRIBUIȚI

contor curent

Consumatorii casnici vor plăti de la 1 iulie facturi la energie mai mici cu 2,6%, în medie, unul dintre factorii care vor determina ieftinirea curentului fiind diminuarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, a anunţat vineri ANRE.

Comitetul de Reglementare al Autorit─â┼úii Na┼úionale de Reglementare ├«n Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat joi un ordin pentru aprobarea tarifelor reglementate de energie electric─â aplicate de furnizorii de ultim─â instan┼ú─â clien┼úilor casnici ┼či asimila┼úi clien┼úilor casnici care nu ┼či-au exercitat dreptul de eligibilitate ┼či Avizele pentru tarifele CPC (componenta de pia┼ú─â concuren┼úial─â) pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014. “Prin aplicarea prevederilor actelor de mai sus, de┼či pre┼úurile din grila tarifar─â aprobat─â prin Ordinul ANRE nr. 57/2014 au fost majorate cu 1,89%, ca urmare a recunoa┼čterii ├«n pre┼úul de achizi┼úie reglementat a impozitului pe construc┼úii, la consumatorii casnici se va ├«nregistra o reducere a pre┼úului energiei electrice (f─âr─â taxe) ├«n medie cu 0,9%”, arat─â ANRE. Acest lucru se datoreaz─â ├«n principal reducerii cu circa 3,5 % a valorii medii a tarifului CPC aferent─â consumului casnic, combinat─â cu cre┼čterea cu 10% a gradului de dereglementare, c├ót ┼či sc─âderii pre┼úului mediu de revenire la energia electric─â facturat─â la tarife reglementate de 1,1%, ca urmare a sc─âderii valorii componentei de rezervare din factur─â corespunz─âtor gradului de dereglementare, potrivit sursei citate. “Suplimentar fa┼ú─â de reducerea pre┼úului energiei electrice f─âr─â taxe, prin Ordinul ANRE nr. 50/2014 pentru modificarea Ordinului ANRE nr. 119/2013 privind aprobarea contribu┼úiei pentru cogenerarea de ├«nalt─â eficien┼ú─â ┼či a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat reducerea, ├«ncep├ónd cu data de 1 iulie 2014, a valorii contribu┼úiei pentru cogenerarea de ├«nalt─â eficien┼ú─â, de la 0,01838 lei/kWh (├«n vigoare ├«ncep├ónd cu data de 1 ianuarie 2014), la valoarea de 0,00996 lei/kWh. Reducerea acestei taxe cu 45,8% conduce, ├«n medie, la o diminuare a valorii facturii de energie electric─â la consumatorii casnici (cu consum de circa 100kWh) cu circa 1,7%”, se spune ├«n comunicat.
Reducerea aprobat─â survine aplic─ârii prevederilor din HG 1.215/ 2009 privind stabilirea criteriilor ┼či a condi┼úiilor necesare implement─ârii schemei de sprijin pentru promovarea cogener─ârii de ├«nalt─â eficien┼ú─â pe baza cererii de energie termic─â util─â la calculul valorii supracompensarii, care prev─âd intervalul 2011 – 2013 ca prim─â perioad─â de evaluare a supracompens─ârii. “Lu├ónd ├«n considerare to┼úi factorii men┼úiona┼úi mai sus, se estimeaz─â o reducere ├«n medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%. Pentru consumatorii noncasnici care nu au uzat de dreptul de eligibilitate, reducerea tarifelor CPC ┼či a contribu┼úiei pentru cogenerare conduce la o sc─âdere a pre┼úului mediu de revenire de circa 4%”, se mai arat─â ├«n comunicat. Emil Calot─â, vicepre┼čedinte al ANRE, a declarat s─âpt─âm├óna trecut─â c─â pre┼úul reglementat al electricit─â┼úii va sc─âdea ├«ncep├ónd cu luna iulie 2014, f─âr─â s─â precizeze nivelul reducerii.

Comentarii

comentarii