Acasă Eveniment Facultatea de Științe ale Naturii, Inginerie și Informatică a UVVG a sărbătorit...

Facultatea de Științe ale Naturii, Inginerie și Informatică a UVVG a sărbătorit „Ziua Facultății”

DISTRIBUIȚI

ok1Facultatea de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat joi, 25 aprilie 2013, în Campusul Universitar „Vasile Goldiș”, ample manifestări dedicate „Zilei Facultății”. La eveniment au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Gavrilă Ardelean, prof. univ. dr. Endre Máthé, decanul Facultății de Științe ale Naturii, Inginerie și Informatică a UVVG, cadre didactice, studenți, masteranzi, absolvenți ai UVVG – ALUMNI, elevi și profesori de la următoarele instituții de învățământ: Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal”, Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu”, Liceul Tehnologic Sântana, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă”, Liceul Teoretic „Adam Müller-Guttenbrunn”, Liceul Tehnologic „Ioan Buteanu” din Gurahonț, Colegiu Național „Vasile Goldiș” Arad, Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Iosif Moldovan”, Școala Gimnazială „Aron Cotruș” și Școala Gimnazială „Caius Iacob”. Manifestările au fost deschise de prof. univ. dr. Endre Máthé, care a transmis mesajul d-nei prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” și al prof. univ. dr Aurel Ardelean, președintele Universității, care s-a aflat la Adunarea Generală FEDE desfășurată la Bruxelles, după care a urmat o expoziție de fotografii şi colaje: „Vederi din România”, realizate de lect. dr. Mihai Brad, Prof. dr. Mihai Jalobeanu, Lect. drd. Mihai Pascu, prof. univ. dr. Virgiliu Jireghie, precum și un interesant vernisaj de colaje cu tema „Consecinţele schimbărilor climatice”, expus de elevi de la şcolile gimnaziale din Arad.
În cadrul concursului școlar, unde elevii și-au prezentat studiile realizate cu tema „Viitorul planetei noastre în contextul schimbărilor climatice”, locul I a fost ocupat de Casian Aioanei – Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”; locul II – Ioana Purtan, Flavius Draia, Bianca Grad – Liceul Tehnologic Sântana; locul III – Răzvan Suciu, Sergiu Orășan – Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”. Mențiune au obținut Laura Gaspar, Anne-Marie Mihalca – Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal”; Florin Cornea – Liceul Tehnologic „Ioan Buteanu” din Gurahonț; Karolina Moticeac și Ioana Emandi –  Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”. Premianții au fost recompensați cu aparate foto, tricouri, stik-uri și alte articole de birotică necesare unui elev. Deosebit de atractive au fost și demonstrațiile științifice și tehnologice realizate de cadrele Facultății de Științe ale Naturii, Inginerie și Informatică: „Cromozomii, ADN-ul şi linii mutante de Drosophila”; „Moleculele vieţii: ADN şi proteine” – CSII. dr. Cristina Popescu; „Determinări rapide de calitatea apei” – drd. Mihai Pascu; Vizualizarea în 3-D: Holograme – dr. Monica Ciobanu; Vizualizarea prin Microscopie Electronică – dr. Ciprian Mihali și expoziţia de insecte vii. Lect. univ. dr. ing. Boja Nicușor a prezentat metodele de vânătoare practicate la diferite specii de interes vânătoresc, precum vânatul mic – fazan și iepure și vânatul mare – mistreț, cerb carpartin, lopătar, căprior, dar și ceea ce se înţelege prin această practică de vânătoare, cum se realizează ea concret în teren și care este diferenţa dintre vânătoare şi braconaj. Echipa „Timber sport” a realizat o demonstrație privind modul și în câte secunde sunt tăiați buștenii, cu toporul și fierăstrăul, în concursuri sportive internaționale, după care elevi din clasele a XII-a și studenți ai facultății și-au încercat îndemânarea în tăierea unui buștean cu fierăstrăul. Manifestările s-au încheiat cu o prezentare de șoimărit realizată de studentul Dorin Cărăbeț, președintele Asociației de Șoimărit și Protecția Păsărilor de Pradă Peregrinus, unul dintre puținii români care practică meșteșugul dresării păsărilor de pradă. Vedetele au fost o acvilă și doi șoimi: un șoim Harris din America Centrală și un Vânturel roşu, care au făcut demonstrații de pradă cu momeală pentru dresaj.
Prof. univ. dr. Endre Máthé, decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică, ne-a declarat: „A fost un eveniment deosebit în istoria facultăţii noastre, unde am invitat elevi din şcolile de pe raza municipiului şi judeţului Arad. Am sărbătorit facultatea în cadrul căreia avem specializările ştiinţele naturii, ştiinţele inginereşti şi informatică. Aceste trei domenii reprezintă o forţă pe care o întâlnim la nivelul societăţilor umane, la nivelul economiilor, care sunt forţe motrice ale dezvoltării umane. Având în vedere importanţa acestor ştiinţe, noi, cadrele didactice, am considerat că trebuie să trecem pragul facultăţii şi să venim în mijlocul comunităţilor din care şi noi facem parte şi să împărtăşim descoperirile noastre copiilor, elevilor şi tuturor celor care sunt interesaţi de ştiinţe în general. S-au prezentat experimente legate de ştiinţele naturii, ca de exemplu purificarea ADN-ului, observarea prin microscop a cromozomilor. ADN-ul este molecula cea mai importantă privind viaţa, pe care am sărbătorit-o împreună cu ocazia Zilei Mondiale a ADN-ului şi a Cromozomilor. Un alt atelier de demonstraţii a fost cel legat de determinări privind puritatea şi calitatea apei. Nu cu mult timp în urmă am sărbătorit Ziua Mondială a Apei şi este foarte important să reţinem că aproximativ 3% din resursele de apă de pe planeta noastră sunt potabile, aşa că trebuie să avem mare grijă de aceste resurse. În cadrul atelierului de ecologie, studentul nostru Florin Dărăbuț a prezentat împăierea păsărilor şi a animalelor, dar și șoimul ca pasăre, care indică puritatea şi protecţia mediului înconjurător. O altă activitate foarte interesantă a fost șoimăritul, sportul care a avut loc în curtea Campusului Universitar „Vasile Goldiș”, unde s-au desfășurat și aplicaţii legate de tehnologiile forestiere. Am demonstrat ce înseamnă ştiinţa şi faptul că ea nu este atât de complicată cum pare la prima vedere. Sunt lucruri bazate pe întrebări simple, pe baza cărora găsim şi răspunsuri simple”.

Comentarii

comentarii