Acasă Actualitate FAL Timișoara – apel către partidele politice USR și PSD

FAL Timișoara – apel către partidele politice USR și PSD

DISTRIBUIȚI

Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT) trage un semnal de alarmă și informează asociațiile de proprietari că se încearcă în Camera Deputaților din cadrul Parlamentului României să se pună pe ordinea de zi proiectele de modificare a Legii 196/2018, fără a fi discutate în grupul de lucru și comisii, sărindu-se astfel peste etapele ce trebuie parcurse în dezbatere.

De aceea FALT face următoarele solicitări către partidele politice USR și PSD.

Cele două partide USR și PSD care au răspuns solicitării Ligii Habitat (organizație națională care reprezintă asociațiile de proprietari) de a depune un proiect de modificare (îmbunătățire) a Legii 196/2018 privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari să-își susțină cu adevărat proiectele depuse.

Cerem tuturor partidelor parlamentare că prin deputații proprii să solicite retragerea de pe ordinea de zi aferentă perioadei 1 – 19 august 2020 a proiectelor de modificare a Legii 196/2018.

FALT susține că motivele pentru care solicită retragerea sunt cât se poate de obiective și anume:

”După apariția Legii 196/2018 pe neașteptate  cu raport de la comisii în ultimul moment , în toată țară au fost mari nemulțumiri în asociațiile de proprietari. La  acel moment parlamentarii au spus că nu cunoșteau textul legii, că din expunerea de motive a reieșit că legea se aliniază la Codul Civil și nu au mai dat mare atenție, ne mai având timpul necesar.

În această situație, în urmă miilor de scrisori primite de la asociațiile de proprietari și de la proprietari, cele două partide la solicitarea Ligii au depus fiecare câte un proiect de modificare a legii.

La solicitarea Ligii de a se constitui un grup de lucru care să analizeze și să  contopească cele două proiecte în unul singur, în luna februarie 2020 s-a aprobat constituirea unui grup de lucru despre care Liga nu a fost înștiințată și nici nu a fost invitată să participe.

La începutul lunii iunie 2020 Liga a aflat că s-au întrunit membri grupului de lucru fără că Liga se fie invitată și a cerut să participe la acel grup de lucru. Grupul de lucru a fost format din doi deputați, un reprezentant al ministerului dezvoltării și spre surprinderea noastră, de către o persoană care administra câteva asociații din București, împreună cu un domn care se pretindea a fi expert. La grup nu s-a permis din partea Ligii să participe cu mai mult de două persoane, acestea fiind președinte Mihai Mereuță și prim-vicepreședinte  Petru Olariu.

După solicitarea noastră am fot invitați în dată de  09.06.2020, ora 11,30 la grupul de lucru și ni s-a spus că legea 196/2018 este o lege bună și că nu se dorește  să fie modificată decât pe ici pe acolo, și nici nu s-a putut discuta prea mult pe articolele care se doreau a fi modificate.

A urmat o nouă întâlnire în dată de 23.06.2020 la care nu s-a reușit decât a se discuta pe articole doar o mică parte din proiectele de modificare, iar unul dintre deputați, membru al grupului de lucru a precizat că s-a consultat cu colegii din comisia de administrație publică și că s-a decis amânarea pentru sesiunea din toamna a discutării legii, că până atunci să fie posibilă discutarea pe articole  în grupul de lucru și mai apoi în comisia de administrație și cea juridică.

Spre surprinderea noastră , la o săptămâna, într-o duminică seară ni s-a transmis un mail care ne anunță că luni dimineață să fim la grupul de lucru , ceea ce nu a mai fost posibil pentru noi. Am discutat cu cei doi parlamentari din grupul de lucru și răspunsurile au  fost evazive „ că o să cercetez ce s-a întâmplat, sau că nu au reușit să discute decât puțin, din lipsa de timp.

Am solicitat în scris să ni se spună când se va ține următoarea întâlnire a grupului, dar nu am primit nici un răspuns.

Spre surprinderea noastră am constatat că pe ordinea de zi de marți, 28.07.2020, la punctul 21 era trecut pentru votare proiectul de modificare a legii, sub rezervă primirii raportului comun de la comisia de administrație și cea juridică.

Nu s-a primit raportul, ca atare nu s-a supus la vot. Am solicitat deputaților retragerea de pe ordinea de zi și să se discute întâi în grupul de lucru, la care să participăm  și apoi să participăm și la comisii.

Din nou surpriză, acum proiectul apare la poziția 10 pe ordinea de zi din perioada 1-19.08.2020.

Nu putem înțelege, dacă cu adevărat au dorit să îmbunătățească legea, care este urgență când tocmai noi, care am solicitat modificarea nu insistăm să se facă fără dezbatere, de ce se insistă că să fie votată fără a se aduce îmbunătățirile dorite.

Precizăm că la prima întâlnire ni s-a spus că legea trebuie votată cât mai repede, pentru a nu se ajunge în campania electorală din toamna (probabil atunci parlamentarii ar fi mai responsabili).

Din discuțiile de la grup am constatat că cei doi parlamentari nu prea au fost de acord cu majoritatea modificărilor propuse , iar când dânșii au dorit să facă și să susțină unele modificări, reprezentantul Ministerului Dezvoltării de fiecare dată era împotriva și nu agrea propunerile făcute de cei doi deputați. Nu știm ale cui interese sunt în joc și sperăm că în final se va face dreptate”, a explicat împuternicitul Comitetului Director al FALT, Olariu Petru (foto).

Comentarii

comentarii