Acasă Eveniment FALT cere sprijinul parlamentarilor din Timiş

FALT cere sprijinul parlamentarilor din Timiş

DISTRIBUIȚI

FALTFederația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), organizație care reprezintă interesele a peste 3500 de asociații de locatari-proprietari, solicită public sprijinul deputaților de Timiș.
Petru Olariu, împuternicit FALT a explicat că scopul acestui apel este pentru ca parlamentarii să voteze pozitiv în plenul Camerei Deputaților proiectul de modificare a Legii nr. 230 din 2007, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietar, proiect care vizează convențiile civile.
“Facem acest apel după ce zilele trecute reprezentantul FALT, Olariu Petru și Mihai Mereuță, președinte al Ligii Habitat, au fost invitați să participe și să susțină cu argument proiectul. În cadrul ședinței deputații au votat în unanimitate inițiativa de modificare a legii depusă de cei 18 parlamentari”, a informat FALT.
Câteva argument susţinute de FAL pentru proiectul referitor la convențiile civile:
Asociațiile de proprietari deși aveau dreptul, conform Legii nr. 230/2007, HG 1588/2007, a Codului Civil, a Codului Fiscal, să încheie convenții civile au fost obligate de către ITM, prin interpretarea greșită a art. 35 din Legea 230/2007, să facă contracte individuale de muncă iar în caz contrar au fost aplicate amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei. Din analiza art. 35 din Legea 230/2007 și a unui răspuns primit de la Ministerului Finanțelor Publice, Direcția Generală de Legislație Cod fiscal și Reglementări Vamale se observă interpretarea total greșită a  termenului din lege ”poate” ca fiind ”obligatoriu” interpretare data de cei ce aplica amenzi asociațiilor.  După ce asociațiile au  făcut contract individual de muncă cei de la ITM au venit si le-au solicitat să întocmească toată birocrația pe care o face o societate comercială.
Dacă s-ar face așa ceva costurile ar crește enorm pentru că am fi obligați ca pentru o femeie de serviciu care mătură de câteva ori pe lună și un administrator de bloc să mai angajam persoane cu pregătire, economist, resurse umane, protecția muncii, etc, și în plus achiziționarea de echipamente – calculator, imprimantă, etc.
Statul a încasat mult mai mulți bani de la asociațiile de proprietari prin faptul că acestea au înțeles să plătească impozitul, CASS și CAS după caz făcând toate declarațiile și plățile către finanțe.
Prin obligarea lor să facă contracte individuale de muncă statul a pierdut pentru că majoritatea dinte ele nu pot să își permită să facă tot ce se cere la un contract individual de muncă renunțând a mai avea femeie de serviciu și chiar și administrator încercând să facă activitățile prin rotație.
Chiar și comisia de muncă din Camera Deputaților când s-a discutat un alt proiect, PLX 139/2013 ce avea ca scop acceptarea Convențiilor civile a dat un aviz favorabil.
S-a solicitat sprijinul Primului ministru Victor Ponta prin cele peste 15.000 de scrisori adresate dânsului dar funcționarii la care au ajuns aceste scrisori au făcut interpretarea pe vechiul Cod Civil spunând că activitatea nu trebuie să fie repetitivă. Reglementarea din noul Cod Civil care precizează că activitatea poate fi în mod continu (Art. 1766 alin 1), respectiv art. 1471 din vechiul Cod civil, care era pe o perioadă ”determinata sau pe un timp marginit”. De aici se poate vedea confuzia funcționarilor din guvern.
În plus noile prevederi ale Codului Fiscal aflat în dezbatere vin și precizează mult mai clar ce însemnă activitate independentă și se vorbește ”de orice activitate desfășurată de către o persoană fizică, cu regularitate, pe cont propriu, în scopul abținerii de venituri”.
Precizăm că peste tot în țară unde asociațiile au cerut sprijinul parlamentarilor şi autorităților locale, toți au promis că susțin inițiativa legislativă și chiar au făcut scrisori la Ministerul Muncii.  Un alt argument este Hotărârea nr. 5/01.07.2013 a Parlamentului României, Camerele reunite care prevede încheiere de convenții civile la birourile parlamentare. De aici rezultă că există contracte civile și pentru angajații de la birourile parlamentare și chiar și pentru 170 de ore pe lună (nu
pentru câteva ore câte prestează o femeie de serviciu sau un administrator). Exemplele ar putea continua dar credem că sunt suficiente, argumentate clar și legale.
“În speranța că apelul nostru a fost înțeles mulțumim tuturor deputaților pentru sprijin și așteptăm votul pozitiv din Camera Deputaților”, este mesajul lui Olariu.

Comentarii

comentarii