Acasă Cultura Familia Mocioni. Memoria Obiectelor și cultura urbană din vestul României, la Muzeul...

Familia Mocioni. Memoria Obiectelor și cultura urbană din vestul României, la Muzeul Banatului Timișoara

DISTRIBUIȚI

Expunerea „Memoria Obiectelor și cultura urbană din vestul României” reprezintă o incursiune în cultura urbană din vestul țării din secolele XVIII – XX și este deschisă la Muzeul Național al Banatului până la sfârșitul lunii februarie, în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.

”Providența divină a hărăzit ca pe meleagurile arădene ori bănățene, după mijlocul veacului al XIX-lea, să se împământenească familia Mocioni, ai căror membri erau descendenți ai celor două ramuri Mocioni de Foen și de Mocioni. Despre ei se spune că au opulența budapestană și au poposit în oaza de liniște de la Căpâlnaș, care a găzduit mai bine de un veac generațiile Mocioni, până la ultimii descendenți.

Nenumăratele lor contribuții la edificiul politic, cultural și spiritual al românilor sunt și astăzi greu de cuantificat. Galeria portretistică a celor două ramuri „Mocioni de Foen” ori „De Mocioni”, ocupă un loc distinct în patrimoniul Complexului Muzeal Arad. Realizate în veacul al XIX-lea ori al debutul următorului, tablourile din imagine restituie prezentului figurile doamnei Marie Johana Bissingen von Nippenburg/ Mocioni de Foen (1889 – 1942) și al lui Antoniu II Mocioni de Foen (1882 – 1957)”, explică cercetătorii de la MNaB Timișoara.

 

Comentarii

comentarii