Acasă Cultura Familiile nobiliare din Banat și reședințele lor – evenimentul lunii iulie, la...

Familiile nobiliare din Banat și reședințele lor – evenimentul lunii iulie, la Direcția de Cultură Timiș

1056
DISTRIBUIȚI
????????????????????????????????????

Familiile nobiliare și reședințele lor. Banat sec XIX – XX – acesta este titlul evenimentului lunii, care va avea loc în 18 iulie, de la ora 18.30, în sala StudioArt a Casei Artelor Timișoara, în cadrul proiectului “Serile patrimoniului”.

Proiectul este inițiat și organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, str. Pacha nr. 8. Prelegerea susținută de Bogdan Bumbăcilă aduce în prim plan un subiect mereu în actualitate: cel al patrimoniului construit din zona Banatului. Este vorba despre o categorie aparte de clădiri istorice: reședințele nobiliare. Imobile care, dincolo de valoarea lor arhitecturală, ascund și numeroase povești de viață, istorii ale nobililor lor proprietari.

“În Banatul actual, familiile nobiliare au apărut într-un număr mai semnificativ începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind relocate în scop administrativ de către autoritățile habsburgice. Odată cu apariția monarhiei duale austro-ungare, mai multe familii localnice au primit distincții aristocratice pentru a se asigura o stabilitate politică și administrativă. Avantajele apariției acestor nobili au fost numeroase: prin preocupările lor și adesea prin donații personale, s-au construit nu numai reședințele lor care încă mai dăinuie dar mai ales școli, spitale, clădiri de administrație, infrastructură adiacentă.” – spune Bogdan Bumbăcilă

Atenție! Accesul se face pe baza unei înscrieri prealabile. Solicitările se trimit pe adresa arheologie@culturatimis.ro până în 16 iulie 2018, ora 16.00 –atrage atenția Direcția Județeană de Cultură Timiș.

 

Comentarii

comentarii