Acasă Actualitate Fantomele lui Ciuhandu îl bântuie pe Robu

Fantomele lui Ciuhandu îl bântuie pe Robu

1284
DISTRIBUIȚI

În cei peste șase ani și jumătate de când este primar, Nicolae Robu nu a reușit să construiască nici măcar una dintre nenumăratele parcări promise timișorenilor.  

Mai mult, deși problema este arhicunoscută și discutată, Primăria Timișoara a aruncat bani pe un studiu din care să rezulte… necesitatea construirii unei parcări subterane în Parcul Botanic din Timișoara. Dacă primarul Robu s-ar fi uitat prin sertarele biroului său, nu doar pe peretele de la Facebook, ar fi găsit un proiect lăsat acolo de fostul edil, Gheorghe Ciuhandu, care prevedea, culmea, construirea unei parcări la intrarea în… Parcul Botanic.

Proiectul a fost descoperit de cei angajați de Spitalul Municipal pentru executarea unui proiect de extindere. Astfel a aflat și Robu că, prin HCLMT nr. 6/25.01.2011 mai multe suprafețe de teren, printre care şi terenul cuprins în CF nr. 403139 (provenită din conversia pe hârtie a CF nr. 13510) nr. top 1025/1 în suprafaţă de 7500 mp, au fost atribuite direct, prin contract de concesiune, către SC Administrarea Domeniului Public SA (în prezent SC Drumuri Municipale Timişoara SA) în vederea realizări unor parcări subterane. Potrivit HCLMT nr. 6/25.01.2011, modificată şi completată prin HCLMT nr. 292/03.08.2011, în situaţia în care parcarea nu se realiza în termen de 12 luni de la data adoptării hotărâri, contractul de concesiune va înceta de drept.

”Marea descoperire” l-a făcut pe primar să scrie în expunea de motive asupra realizării unei parcări pe terenul înscris în CF nr. 446217 Timişoara,  în PUZ – „Extindere şi modernizare Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara şi Parcare subterană”, următoarele:

”Drept urmare, până în momentul de faţă nu s-a realizat parcarea respectivă, deşi în Municipiul Timişoara s-a constatat o tot mai mare nevoie a creării de locuri de parcare, datorită numărului mare de autovehicule din municipiu sau aflate în tranzit, şi ca urmare a numeroaselor sesizări din partea cetăţenilor, care datorita lipsei locurilor de parcare ajung să parcheze pe locuri interzise, spaţii verzi, trotuare, încurcând astfel şi traficul pietonal. Pentru rezolvarea problemei spaţiilor pentru parcare şi a modului de reglementare a staţionării  în aceste spaţii, Municipiul Timişoara a comandat un studiu menit să promoveze realizarea şi implementarea unui master plan al parcărilor publice, care va fi integrat în PUG-ul municipiului. Studiul conţine printre altele o listă cu potenţialele locaţii pentru construcţia de parcări publice colective subterane/supraterane şi terane. Potrivit acestui studiu deficitul de spaţii de parcare se manifesta cel mai acut în zona centrală a oraşului unde sunt concentrate majoritatea intereselor generatoare de trafic, în zonele comerciale şi în cartierele de blocuri cu densitate mare de populaţie. În zonele centrale şi comerciale deficitul se constată mai acut pe timpul programului de lucru şi  este legat de numărul mare de staţionări “ocazionale” generate de deplasările  în scop profesional, administrativ, sănătate, servicii şi comerţ. Deficientele de mai sus au ca efect îngreunarea circulaţiei (auto, pietonale şi de biciclişti), creşterea riscului de accidente mai ales pentru pietoni şi biciclişti, creşterea gradului de poluare fonică şi chimica şi nu în ultimul rând generează un aspect urban dezagreabil”.

Și, pentru că a descoperit marea nevoie de locuri de parcare în zona centrală a Timișoara, Nicolae Robu a vrut să treacă, în viteză, prin Consiliul Local, proiectul de hotărâre pentru elaborare PUZ – „Extindere şi modernizare Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara şi Parcare subterană”. În viteză, și la limita legalității. A fost însă oprit de consilierii locali PSD, care nu au înțeles urgența acestui proiect de hotărâre și nici argumentele tehnice și financiare care stau la baza lui.

După două ședințe de Consiliu Local cu scandal (vineri, 19 și miercuri, 24 octombrie), primarul Robu a hotărât să retragă ”urgentul” proiect.

Dan Idolu, liderul consilierilor locali PSD, spune că aleșii locali PSD sunt de acord să voteze proiectele urgente, dar doar dacă se dovedește acest lucru. ”Unul dintre subiectele care era urgent vineri, pe care noi am spus că îl susținem ca idee, era vorba de o notă de oportunitate vizavi de extinderea cu o altă latură la spitalul municipal și construcția unei parcări cu 600 de locuri. Aici e vorba de milioane de euro, trebuie verificate documentele, sunt sau nu în regulă, nu știam nimic. Miercuri am aflat de la directorul spitalului că e urgent pentru că pe 15 decembrie expiră contractul cu proiectantul. Atunci lăsați-ne să avem viza arhitectului șef, nici miercuri nu am avut documente, decât cele semnate de domnul primar Robu și de domnul Culiță Chiș. Vrem să discutăm cu arhitectul șef, în comisii, să nu ne trezim că începem o lucrare, o blocăm și țipăm pe arheologi sau pe cei de la direcția de cultură. Asta ca să arat caracterul neserios cu care se lucrează în Primăria Timișoara și la care noi nu vrem să fim părtași. „Eu personal am o suspiciune, că m-am documentat de vineri, când am primit doar un titlu de proiect. Am dubii legate de situația juridică a terenurilor. Nu vreau să dau mai multe declarații, că de aceea am cerut deschis, transparent… nu vrem să cădem acest proiect. Va avea interdicție de construire și s-au făcut în ultima perioadă atât de multe dezmembrări și alipiri de terenuri, încât la ora actuală, cel puțin în acea zonă, Parcul Botanic, am indicii, nu pot să spun sigur, apare teren de construcții. Parcul Botanic din Timișoara. 100% susținem construirea de parcări, dar trebuie să se facă în mod transparent. Să se spună acesta este Spitalul Municipal și trebuie construit un spital municipal cu parcare pentru medici și, dacă se construiește o parcare, întâmplător cu 7 nivele, între ele o fântână arteziană, e un alt subiect. Trebuie să ai curajul să anunți deschis lucrul acesta”, a declarat joi, Dan Idolu.

Tot ce a mai avut de comentat până acum pe acest subiect primarul Nicolae Robu apare tot de pagina sa de Facebook. Este vorba de un sondaj, numărul 43 din acest an, în care edilul le comunică timișorenilor: ”Printre numeroasele proiecte pe care Primăria Timișoara le are pt modernizarea orașului, se numără și unul de construire a unei noi clădiri -una mare, cu 6 etaje!- pt Spitalul Municipal, în campusul actual al acestuia. Cu această ocazie, vrem să realizăm -fără a afecta spațiul verde!- și o mare parcare subterană pe 2 niveluri, cu o parte din locuri dedicate deservirii spitalului si o parte cu statut de parcare publică. Dv ce părere aveți?”.

96% din cei 2100 votanți au spus că susțin proiectul. Este bun. Chiar dacă a fost gândit, ca majoritatea proiectelor de anvergură din Timișoara, pe timpul administrației Ciuhandu. Modul în care este pus în aplicare, cu o întârziere de 7 ani, este însă problema domnului Nicolae Robu.

 

Comentarii

comentarii