Acasă Cultura FAPT 2017 Timișoara – la granița spațiului intim cu cel public

FAPT 2017 Timișoara – la granița spațiului intim cu cel public

DISTRIBUIȚI

Trecutul recent, autobiografia ca investigație scenică, interacțiunea dintre profesioniști și amatori, coregrafia socială, corpul ca actor politic – acestea sunt temele recurente ale Festivalului de Arte Performative, care va debuta joi, 26 octombrie, cu spectacolul Counterbody by Simona Deaconescu, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, de la ora 20:00.

În 2017, spectacolele se reunesc la granița spațiului intim cu cel public, în care expunerea corpului este o formă de fragilitate asumată: cât din ceea ce suntem ne privește (doar) pe noi? Cât din ceea ce suntem îi privește (și) pe ceilalți? –explică Ciprian Marinescu, curator.

Counterbody este un spectacol de dans, instalație și muzică în care toate elementele pot fi privite ca particule în mișcare permanentă, permutabile și paralele. Spectacolul are ca punct de pornire încercările de deconstrucție, destructurare şi decorporalizare prin procese de relativizare asumate în dans, dar și printr-un concept care include straturi multiple de decodificare. Instalația, textul și muzica originală descompun și recompun spațiile de mișcare, accentuând permanenta relație de transfer corp-spațiu.

Vineri, 27 octombrie, va avea loc The Rite of Springby Roger Bernat -FFF, la Sala Mare, Teatrul Maghiar de Stat Timișoara, cu intrare liberă.

Publicul primește căști și este invitat în spațiul de performance pe sunetele piesei lui Stravinsky – Ritualul primăverii, unul dintre cele mai cunoscute spectacole de balet din ultimul secol, pentru care Pina Bausch a realizat o versiune istorică în 1975. Spectatorii joacă rolul principal într-un spectacol care este joc și coregrafie în același timp.

Festivalul de Arte Performative Timișoara (FAPT) s-a lansat în 2015 ca un eveniment proaspăt și amplu prin colecția de spectacole internaționale prezentate, semnate de artiști cu discursuri puternice, majoritatea din dansul contemporan. Prima ediție a propus publicului în primul rând un moment de reflecție asupra trecutului recent. În 2016, festivalul a explorat în principal teme autobiografice, legate de fragilitate și violență în spațiul public și intim.

 

 

Comentarii

comentarii