Acasă Cultura Fashion corner, la Muzeul Banatului Timișoara: Secretul îmblânzitoarelor de dragoni

Fashion corner, la Muzeul Banatului Timișoara: Secretul îmblânzitoarelor de dragoni

DISTRIBUIȚI

Moda feminină a anilor 300… înainte de Hristos. La fel ca în zilele noastre, imaginarul oamenilor din epoca fierului era bântuit de povești cu femei îmblânzitoare de dragoni.

Spre deosebire de dragonii din zilele noastre, care sunt realizați cu ajutorul graficii digitale și au mare succes la publicul GoT, cei din secolul al IV-lea î.Hr. erau confecționați din bronz – explică Muzeul Național al Banatului Timișoara.

Un astfel de dragon a fost descoperit sub forma unei fibule, în primăvara anului 2017, pe un sit arheologic dintr-un cartier al Timișoarei.

Ce sunt fibulele?

”Accesorii vestimentare foarte populare în vechime, fiind folosite pentru fixarea îmbrăcămintei pe corp. Totodată, datorită vizibilității lor, erau un mijloc propice prin care se puteau transmite informații cu privire la statutul și identitatea celui sau celei care le purta.

Fibula descoperită avea o lungime de 6 cm și o înălțime de 3 cm. Piciorul acesteia se termina sub forma unui animal fantastic, cu fălcile răsfrânte, asemănător unui dragon. De resortul fibulei era prins un lanț din bronz, lung de 52 de cm la capătul căreia s-a aflat cândva perechea dragonului nostru. La fel ca în GoT, a mai rămas doar unul…”, mai arată MNB Timișoara.

În acest context, MNB a pregătit și un challenge.

”Care credeți că este cartierul în care a fost găsit dragonul – argumentați (ca să nu fie doar o ghicitoare) S-aveți spor și inspirație!

Îi mulțumim colegului nostru Andrei Georgescu pentru descoperirea făcută, dar și pentru răbdarea de a ne ajuta la rubrică”, este mesajul MNB Timișoara.

Comentarii

comentarii