Acasă Actualitate Fațada Operei Naționale din Timișoara, aproape reabilitată. Există o problemă, dar, cel...

Fațada Operei Naționale din Timișoara, aproape reabilitată. Există o problemă, dar, cel puțin momentan, lucrările se vor finaliza așa

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 15 septembrie, viceprimarul Ruben Lațcău a anunțat că lucrările la fațada Operei Naționale Timișoara se apropie de final. Cu toate că există o problemă la travertinul montat în partea superioară, după discuții cu Ministerul Culturii, s-a stabilit că lucrările se vor finaliza oricum în această iarnă și că, ulterior, va fi contractată o firmă de expertiză.

„Lucrarea la fațada Operei Naționale se apropie de sfârșit, constructorul a început să dea jos schela și, după mulți ani, timișorenii pot să vadă din nou această clădire simbol a României. Fațada Operei este încărcată de istorie și simbolistică, devenind far al libertății în trecutul recent al Timișoarei și fiind martor al evoluției identitare și culturale a orașului”, spune viceprimarul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta mai amintește că studiul de fezabilitate pentru reabilitarea fațadei este vechi de 13 ani și că lucrarea a început abia în 2016. Totuși, de abia în februarie 2021 a fost montată prima placă de travertin, în acest moment mai fiind de lucru doar la poată și la trepte. Există, însă, o problemă.

„Ca la aproape toate lucrările pe care le-am cules în diverse stadii de blocaj, nici aceasta nu este din păcate «închisă la toți nasturii». Proiectul are o eroare care a scăpat într-un lung circuit de avizare și verificare, eroare care ne-a fost semnalată de Ministerul Culturii și care a fost solicitată spre remediere. Este vorba de detaliul de dispunere a plăcilor de travertin în partea superioară a fațadei. Inițial  travertinul era montat în format de tablă de șah (cu venaturile plăcilor montate în sens diferit unele față de celelalte, pentru a scoate în evidență textura naturală a pietrei), iar acum acest detaliu s-a pierdut. Proiectul nu conținea detalii tehnice de execuție pentru acest element esențial, iar montarea greșită a plăcilor nu a fost din păcate observată în timp util de nici unul din specialiștii implicați în realizarea sau verificarea proiectului”, explică Lațcău.

Viceprimarul ar fi fost săptămâna trecută la București, unde s-a întâlnit cu secretarul de stat Liviu Brătescu și echipa ce administrează patrimoniul în cadrul Ministerului Culturii. „Înțelegerea la acest moment între primărie și minister este ca lucrarea să fie finalizată, iar în cursul acestei ierni primăria să contracteze o expertiză care să stabilească sursa erorii și mai ales care sunt pașii corecți din punct de vedere tehnic și administrativ pentru a înlocui plăcile montate greșit. O parte covârșitoare din lucrare este finalizată și conformă, vom depune toate eforturile să corectăm cât mai rapid și cât mai corect erorile apărute”, dă asigurări Ruben Lațcău.

Sursă foto: Ruben Lațcău/Facebook

Comentarii

comentarii