Acasă Actualitate Feerie de culori la Festivalul Inimilor. Parada spectaculoasă în centrul istoric al...

Feerie de culori la Festivalul Inimilor. Parada spectaculoasă în centrul istoric al Timișoarei – video & foto

DISTRIBUIȚI

A 32-a ediție a Festivalului Inimilor –  eveniment care atrage în fiecare an mii de spectatori în Parcul Rozelor,  – se desfăşoară în perioada 5 -9 iulie 2023 şi aduce la Timişoara ansambluri folclorice din 13 țări: din Turcia, Grecia, Serbia, Bulgaria, Italia, Spania, China, Republica Moldova, Georgia, Panama, Tahiti, Ungaria și România, care propune și ansambluri ungurești, sârbești și germane din Timișoara, un ansambluri folclorice din Bihor, Târgu Jiu, Târgu Mureș, de la Ghiroda, Lugoj sau Reșița, cât și artiștii de la Ansamblul Timișului.

Parada Inimilor a avut loc joi, 6 iulie. Toți artiștii prezenți la festival, îmbrăcați în porturi populare, s-au adunat în Piața Libertății. În frunte cu portdrapelul țării lor, artiștii au plecat apoi într-un marș pe strada Alba Iulia, prin Piața Victorie, s-au oprit la o fotografie în fața Catedralei, iar apoi și-au continuat drumul prin fața primăriei, ajungând în final pe scena din Parcul Rozelor.   

Spectacolele din Rozelor au început la ora 19,30, iar accesul publicului la întreg programul festivalului este liber.

În prima zi a festivalului, 5 iulie, la galeria Rotonda a Casei de Cultură Timișoara, a fost vernisată expoziția de fotografie itinerantă intitulată „Din inima Banatului”, cu fotografii realizate de Anna Senik, Petar Desici și Etnotique, care înfățișează costume tradiționale din colecția etnografului Marius Matei, muzeograf la Muzeul Satului Bănățean. Ulterior, expoziția va ajunge în Parcul Rozelor, iar în Piața Libertății va fi prezentată expoziția de grafică „Din inimă, pentru inimi”, semnată de Mihaela Laslo.  

Festivalul Inimilor este primul eveniment românesc înscris în calendarul Comitetului Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF), aflat sub patronajul UNESCO.

Comentarii

comentarii