Acasă Cultura Fenomenul Gernik! Zece pictori din Europa expun, joi, la Galeria Primăriei Timişoara

Fenomenul Gernik! Zece pictori din Europa expun, joi, la Galeria Primăriei Timişoara

307
DISTRIBUIȚI

Tabăra de creaţie artistică şi documentare de la Gîrnic  a intrat în tradiţia locului, în dialog cu trecutul şi cu prezentul satului, cu peisajul şi cu locuitorii săi.

Pictură născută aici transmite atemporal valorile regăsite în această matrice formatoare. Tematică diversificată relevă privitorului deplină maturitate artistică, profesionalism și virtuozitate. Predomină  pictură, tehnică mixtă, grafică, pastelul sau eboșa în șpaclu, specifică impresioniștilor de odinioară.  Începând cu anul 2010 când, la iniţiativa artistului vizual Costin Brăteanu a avut loc prima ediție a taberei de creaţie artistică, Gîrnicul s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de importanți artişti plastici din mai multe ţări europene. Lucrările create aici au fost expuse în galerii de artă  bucurându-se de un public larg și aprecierea criticilor de specialitate, dând naştere la meta-fenomenul GERNIK.

Cea mai mare colectivitate cehească, „centrul coloniilor cehe din Banat”, Gîrnicul (Gerník) este aşezat pe valea Kameniţa. A fost înfiinţat, în partea sud-estică a Munţilor Locvei, între anii 1826-1828, sătenii amintindu-şi, din moşi-strămoşi, de provenienţa lor din jurul oraşului Plzeň şi a capitalei pragheze; o parte a satului, cea de pe înălţimi, este cunoscută sub numele „Na Velké strâně”, populată de „Plzáci” ori „Plzeneţi”, adică „cei din Plzeň”. „Cei de la munte”, „Horáci”, dintr-un alt val de migranţi, au ocupat partea mai joasă a coloniei, „Na malé strâně”; cu o provenienţă nu tocmai clară, se pare că ar fi originari din Česko-moravské vysočiny (podişurile ceho-morave) sau din arealul munţilor Krkonoše. Ambele valuri au reprezentat colonişti aduşi de Habsburgi pentru pază graniţei militare şi în vederea exploatărilor forestiere şi miniere din regiune. Cehii aveau să între sub administrarea regimentului de la Caransebeş, fiecare bărbat primind însărcinarea asigurării frontierei, în cadrul unui serviciu de patru ani , Gîrnicul fiind arondat companiei de la Berzasca.

Ediția a XV-a Taberei de creaţie artistică şi documentare de la Gîrnic a avut că invitați 10 artişti plastici pe o perioada de 7 zile în intervalul 14-21 octombrie 2018 şi a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei ”GAL Clisura Dunării” în parteneriat cu Primăria Comunei Gîrnic condusă de Nicolae Tismănariu. Artiștii inviţati de către curatorul Costin Brăteanu au fost: Vasile Dancu, Tanja Djokić, Adrian Dudui, Ljubisa Durić, Igor Isac, Mátyász Lászlo, Ioan Mercea, Maja Obradović, Ivan Vasilchin şi Jelena Vragović. Vernisajul va avea loc în dată de 10 ianuarie 2019, ora 14:00 la Galeria Primăriei Timişoara situată în Piaţa Victoriei nr. 5, unde vă așteptăm cu drag –îndeamnă Costin Brateanu, visual artist.

 

Comentarii

comentarii