Acasă Cultura Festivalul Copiilor  „Dor de primăvară, dor de Eminescu”, de la Vârșeț Serbia,...

Festivalul Copiilor  „Dor de primăvară, dor de Eminescu”, de la Vârșeț Serbia, dedicată micuților români până la vârsta de 15 ani

DISTRIBUIȚI

Asociația de interes obştesc Românii Independenți din Serbia (RIS) și Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia, organizează, duminică, 23 aprilie, la Teatrul National „Sterija” din Vârșeț, Festivalul Copiilor  „Dor de primăvară, dor de Eminescu”, ediția a II-a, cu începutul la ora 14:30.

Din Timișoara este invitată să participe și Asociația Patriotică Avram Iancu, în frunte cu președintele Ioan Ciama.

În cadrul manifestărilor adiacente organizate de Asociația Românii Independenți din Serbia, cu ocazia Festivalului Primăverii „Dor de primăvară, dor de Eminescu” va fi vernisată expoziția de pictură a celor trei pictori români din localitatea Straja: Viorel Nicolaevici, Alen Bocșan și Emanuel Grivei. Asociaţia femeilor din Mesici „La gură de ogășel” va expune obiecte tradiționale și decorative, port popular românesc. De asemenea, va fi prezentată o gamă largă de aranjamente florale, obiecte decorative și bijuterii.

Festivalul Primăverii „Dor de primăvară, dor de Eminescu“ este o amplă manifestare cultural – artistică  și educativă românească care reunește copiii la nivel de comunitate. Obiectivul principal al grandioasei manifestări cu caracter educativ – instructiv și  competitiv îl constituie descoperirea și promovarea copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5–18 ani, dragostea pentru tradiții, obiceiuri, poezie, muzică, Eminescu și nu în ultimul rând crearea unor punți de prietenie și colaborare între școli, societăți culturale și mediu asociativ românesc de pe întreg teritoriul Serbiei. Festivalul este o formă inedită de educație prin muzică, poezie, datini străbune, artă, folclor, teatru, respectiv stimularea, cunoașterea și aprofundarea valorilor românești autentice, specifice românilor din Serbia care ne definesc. Jurizarea și stabilirea câștigătorilor va fi făcută de către o comisie internațională formată de specialiști consacrați și oameni de cultură. În cadrul evenimentului vor fi organizate manifestări adiacente, vernisaje și expoziții de artă, pictură și flori. De asemenea va fi prezentată o gamă largă de aranjamente florale, obiecte decorative, decorațiuni tradiționale românești. Sunt așteptați peste 300 de participanți – elevi/tineri  la  grandioasa manifestare dedicată poetului nepereche Mihai Eminescu și primăverii.

La această ediție a Festivalului Copiilor/Primăverii „Dor de primăvară, dor de Eminescu” sunt asteptați peste 350 de elevi/tineri din majoritatea școlilor cu predare în limba română din Voivodina, ciclul primar, gimnazial și liceu, iar pentru prima dată în istoria modernă a românilor din Serbia la o grandioasă manifestare vor participa și copii (elevi din Timoc care urmează cursurile de Limba Română cu elemente ale culturii naționale) din Kladova, cât și copii din România.

 

Comentarii

comentarii