Acasă Administraţie Festivalul de Operă și Operetă din Timișoara – trei zile în Piața...

Festivalul de Operă și Operetă din Timișoara – trei zile în Piața Libertății. De ce nu se mai ține în Parcul Rozelor?

487
DISTRIBUIȚI

Pe 3 septembrie 2021 începe Festivalul de Operă și Operetă din Timișoara. Vineri, sâmbătă și duminică, în Piața Libertății se vor juca Nunta lui Figaro (Mozart), Boema (Puccini) și, respectiv, Liliacul (Strauss). După programul inițial, spectacolele ar fi trebuit să se țină pe scena din Parcul Rozelor și să înceapă în weekendul anterior, însă modificările au apărut odată cu vestea că lucrările la scenă nu vor fi finalizate nici până pe 27 august, nici măcar până pe 3 septembrie.

În opinia publică, pentru anulările și modificările de ultim moment a fost învinuită Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, cea care a contractat lucrările. Directoarea Camelia Mingasson, cea numită cu titlu interimar de primarul Dominic Fritz în aprilie, însă, spune că situația este una mai complexă și că, poate, s-a trecut cu vederea prea ușor peste vestea că scena va fi reparată, la patru ani de la furtuna din septembrie 2017. Conform contractului, firma care se ocupă de lucrări are termen până în ianuarie 2022.

Directoarea Casei de Cultură amintește că în perioada 2017-2020 „nu s-a întâmplat nimic care să ducă la demararea lucrărilor de reparație”. De abia în 7 septembrie 2020, în urma unei licitații publice, a fost semnat contractul nr. 2461, cu SC Bumerang SRL, care specifica un termen de execuție de 6 luni de la începerea șantierului. Din septembrie 2020, până în mai 2021, însă, deși au fost obținute avizele, acel ordin nu a mai venit, explică Mingasson.

„În mai 2021 (la câteva săptămâni de la instalarea noii directoare – n.r.), la inițiativa Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, au fost reluate demersurile administrative, în vederea demarării lucrărilor. Din păcate, însă, între timp, o parte dintre avize expiraseră, altele lipseau din dosar. Casa de Cultură, cu mult ajutor din partea unora dintre funcționarii Primăriei, dar și al unor instituții locale, precum OCPI, a reușit completarea dosarului și demararea șantierului, în 5 iulie 2021. Conform contractului, lucrările pot dura până în ianuarie 2022. Totuși, prin bunăvoința prestatorului de servicii, care a înțeles importanța redării scenei către comunitate, este posibil ca șantierul să fie finalizat mai devreme. Deocamdată nu este menționată o dată exactă a încheierii lucrărilor”, se arată în comunicatul Casei de Cultură.

„Desigur, cu toții ne-am fi dorit ca Ziua Timișoarei sau Festivalul de Operă și Operetă să se desfășoare în Parcul Rozelor, care este o scenă de maximă importanță pentru oraș. Totuși, refacerea scenei trebuie să rămână un motiv de bucurie și nu un prilej de politizare a culturii. În curând, din decizia Operei Naționale Române, Festivalul de Operă și Operetă se va desfășura, timp de trei zile, în Piața Libertății. Cât despre Parcul Rozelor, acesta va reveni din nou la viață”, se mai arată în comunicatul trimis sâmbătă, 28 august, de Camelia Mingasson.

Conform unui alt comunicat de presă, datat cu 8 iulie 2021, semnat de Cristian Rudic, managerul Operei Naționale Române din Timișoara, și urcat pe site-ul instituției, spectacolele care totuși se vor desfășura în cadrul Festivalului de Operă și Operetă, dar în Piața Libertății, sunt;

– Vineri, 3 septembrie 2021, ora 20:30 Le Nozze di Figaro (Nunta lui Figaro) de Wolfgang Amadeus Mozart

– Sâmbătă, 4 septembrie 2021, ora 20:30 La Boheme (Boema) de Giacomo Puccini

– Duminică, 5 septembrie 2021, ora 20:30 Liliacul de Johann Strauss.

Cele anulate, inițial programate pe 27, 28 și 29 august, au fost Scripcarul pe acoperiș de Jerry Bock, Contesa Maritza de Emmerich Kalman, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni.

Comentarii

comentarii