Acasă Cultura Festivalul Etniilor a adus 200 de artiști și mii de vizitatori la...

Festivalul Etniilor a adus 200 de artiști și mii de vizitatori la Muzeul Satului Bănățean

DISTRIBUIȚI

Duminică 10 iunie, Muzeul Satului Bănățean Timișoara a găzduit ediția cu numărul 18 a Festivalului Etniilor, care a coincis foarte frumos cu Centenarul România 1918 – 2018.

În perioada capricioasă de arșiță și furtuni, vremea a ținut cu organizatorii și cu toate etniile din Banat: germani, maghiari, sârbi, slovaci, cehi, ucrainieni, evrei, rromi, bulgari și aromâni, cei din urmă fiind și nașii acestei ediții. Nașii anunțați pentru anul viitor sunt germanii.
Festivalul Etniilor a fost organizat de către Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean, fiind sprijinit financiar de Consiliul Județean Timiș. Duminică, Muzeul Satului a fost, ca de altfel, de nenumărate ori, o imagine perfect reușită a multiculturalității specifice Banatului. Din acest punct de vedere, Timișoara – Capitală Europeană a Culturii – își merită pe deplin calificativul. Pe lângă ansamblurile etniilor, care au fost, fiecare, ingredientul necesar în acest spectacol uman, împreună cu nelipsita magie a fanfarei de la Recaș, un recital în premieră a fost susținut de solistul Stelu Enache. Nașul acestei ediții a fost  etnia aromână și, pentru prima dată la Timișoara, solistul Stelu Enache și formația sa au susținut un recital, iar gazda a fost comunitatea aromânilor din Dudeștii Noi.  Cântece vechi machedonești cum sunt Natalis, Bachita, Un trandafir crește la firida mea, în interpretarea lui Stelu Enache au creat o atmosferă aparte pe Aleea Etniilor.

Evenimentul a început cu alaiul etniilor, la ora 14.00, urmând un traseu de la casa nașului – anul acesta etnia aromână – și a continuat prin muzeu la fiecare etnie în ritm de fanfară, unde participanții au gustat produse de gastronomie tradițională specifice etniilor invitate. Festivalul Etniilor a urmat tipicul unei rugi bănățene la care comunitatea a celebrat bucuria de a fi împreună prin muzică, dans și gastronomie tradițională.

Spectacolul a început la ora 16: 00 și fiecare etnie a susținut un program artistic. Intrarea la festival a fost liberă. Festivalul a adus la Muzeul Satului mai mult de 200 de artiști, reprezentând 10 etnii din Banat. Stelu Enache, invitatul special al acestei ediții, este renumit pentru promovarea muzicii aromâne și colaborările lui cu Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara de la 10 prăjini, iar repertoriul său include vechi cântece ale machedonilor.

 

Comentarii

comentarii