Acasă Cultura Festivalul Fanfarelor 2023, la Timișoara

Festivalul Fanfarelor 2023, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

În ultima duminică a lunii septembrie, timișorenii sunt invitați să retrăiți emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, la Festivalul Fanfarelor 2023!

Festivalul este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și este finanțat de Consiliul Județean Timiș, iar accesul publicului este liber.

Cea de-a 35-a ediție a evenimentului se va desfășura duminică, 24 septembrie 2023, și va aduce pe scena Muzeului Satului Bănățean șapte redutabile formații muzicale.

Festivalul se va deschide  la ora 16:30, cu  parada fanfarelor în incinta Muzeului Satului Bănățean. De la ora 17:00, va începe spectacolul în cadrul căruia fiecare fanfară  va susține un recital pe scena muzeului.

Invitații de anul acesta sunt: Fanfara Blue Brass; Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, județul Arad; Fanfara Bega; Fanfara Societății Culturale Doinitorii Banatului din Mercina, comuna Vărădia, județul Caraș– Severin;

Fanfara din Giroc și Fanfara Trandafirul Calafindești din județul Suceava.  De la ora 19:00, publicul va avea ocazia să asculte un recital susținut de invitații speciali ai acestei ediții, Ina Chiriac și Fanfara din Cozmești, județul Iași.

Fanfara din satul Cozmeşti a fost înfiinţată în urmă cu aproape 120 de ani, fiind cea mai veche fanfară din ţară.

Formația  își revendică rădăcini adânci în tradiţia şi cultura română, este câştigătoarea a numeroase trofee şi premii importante la festivaluri şi concursuri, datorită tehnicii de interpretare, unică şi inconfundabilă, performând fără nicio dificultate orice gen de muzică, doar live, doar „după ureche”, fără a cunoaşte notele muzicale, începând cu muzica autohtonă, hora şi sârba, continuând cu muzica balcanică, pop, gypsy etc.

În anul 1969, participând la primul festival al fanfarelor din ţară, cu o componență de 80 de instrumentişti, Fanfara din Cozmești a obţinut marele trofeu și a făcut primele imprimări la Casa de discuri Electrecord.

De-a lungul unei longevive și strălucite traiectorii artistice, fanfara a fost invitată la numeroase festivaluri din ţară, dar şi din străinătate. Muzica sa  a răsunat în Italia, Franţa, Germania, Lituania, Spania, Polonia, Ucraina.   Solista formației, Ina Chiriac, colaborează cu Fanfara de Cozmești de 16 ani. Interpreta  în vârstă de 30 de ani este fiica unuia dintre cei mai vechi membri ai fanfarei, de unde a și moștenit talentul și pasiunea pentru muzică.

Intrarea este liberă la Festivalul Fanfarelor.

Programul muzical va fi prezentat de Tania Stavilă- Țunaș. Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Finanțator, Consiliul Județean Timiș.

 

Comentarii

comentarii