Acasă Actualitate Festivalul Filmului European 2023 debutează pe 9 mai în capitala europeană a...

Festivalul Filmului European 2023 debutează pe 9 mai în capitala europeană a culturii – Timişoara

DISTRIBUIȚI

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Filmului European (FFE) va debuta în capitala europeană a culturii – Timişoara, pe 9 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei. 

Festivalul va continua la Oraviţa (Casa de Cultură “George Motoia Craiu”), între 10-14 mai, Bucureşti (Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Cinemateca Union, Cinema Elvire Popesco), între 15-23 mai, Curtea de Argeş (Centrul de Cultură şi Arte “George Topîrceanu”), între 18-20 mai, Botoşani (Cinema Unirea), între 18 -21 mai şi Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19 -21 mai.

„În anul în care ICR sărbătoreşte 20 de ani de activitate, iar Timişoara este capitala europeană a culturii, este o onoare pentru noi să anunţăm o nouă ediţie a evenimentului cu cea mai îndelungată tradiţie din portofoliul ICR: Festivalul Filmului European. O manifestare europeană prin excelenţă, Festivalul, iniţiat de Comisia Europeană în urmă cu 27 de ani, reprezintă nu doar un cadru care oferă iubitorilor de film din România diversitatea de idei şi bogăţia stilistică a cinemaului european, ci este şi o confirmare a forţei echipei ICR, căreia m-am alăturat din nou, şi care reuşeşte să ducă, în fiecare an, filmul european în cât mai multe oraşe româneşti. Mulţumim Reprezentanţei Comisiei Europene care, neîntrerupt, ne este alături. Vom debuta la Timişoara, desigur, ca omagiu adus capitalei culturii, dar vom ajunge şi în oraşe în care proiecţia de film european pe marele ecran nu este ceva permanent accesibil. Ne-ar bucura ca operele cinematografice pe care le propunem să declanşeze o schimbare în viaţa lor culturală”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

La ediţia 2023, vedetele şi filmele-vedetă coexistă, aşa cum a precizat Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European.

„În The Pod Generation, recompensat cu premiul Alfred P. Sloane la Sundance 2023, personajul celebrei Emilia Clarke se pregăteşte să devină mamă, dar nu de dragoni. Începând cu natura concepţiei, descoperim că nu e un copil ca oricare altul. Nu-i vorbă, nici protagonistul interpretat de starul Timothée Chalamet în Bones and All (premiul pentru regie la Veneţia) nu e tânărul îndrăgostit tipic, semn că patimile cărnii sunt multe şi mistuitoare, iar iubirea e doar una dintre ele. Împreună, avem bucuria să descoperim multele, ermeticele, tăcutele mistere presărate în Music al Angelei Schanelec (cel mai bun scenariu la Berlin în 2023). Să intrăm, din fericire, pentru scurt timp, în pielea unui poliţist de provincie, mulţumită neverosimilului documentar Gigi la legge (premiul special al juriului la Locarno). În sfârşit, Samsara, adică încă unul din filmele-eveniment ale ediţiei din acest an a Berlinalei (premiul special al juriului secţiunii Encounters), ne îndeamnă să închidem ochii şi să ne bucurăm de lume aşa cum e ea, plină de nedesluşite zgomote şi de spectacol”, a declarat Cătălin Olaru.

Programul complet va fi prezentat săptămâna viitoare, iar biletele vor putea fi achiziţionate online, pe platforma Eventbook.ro şi direct din cinematografe.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.

 

Comentarii

comentarii