Acasă Cultura Festivalul Internațional de Literatură 2023 a debutat la Muzeul de Artă Timișoara....

Festivalul Internațional de Literatură 2023 a debutat la Muzeul de Artă Timișoara. Invitați 40 de scriitori

DISTRIBUIȚI

Festivalul Internațional de Literatură La Vest de Est și la Est de Vest FILTM 2023 a debutat, miercuri 25 octombrie, de la ora 18, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, unde invitați speciali au fost poeții Ana Blandiana, Ion Mureșan, Attila Balazs, Cătălina Bălan, Mihnea Bâlici, Henriette Kemenes.

Organizator este Fundația Politehnica Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș (prin TimCultura 2023), Traduki, Pro Helvetia.

Discuțiile au fost moderate de Marina Constantinescu, iar accesul la eveniment a fost gratuit. Surpriza serii a fost când au intrat 70 de elevi veniți tocmai din Brăila.

Robert Șerban, președintele FILTIM, a avut cuvântul de deschidere:

“Mă bucur că suntem împreună într-o ediție cu motto-ul “Literatura arie protejată”. Vom avea peste 40 de scriitori care vor fi prezenți nu numai în Sala Barocă, ci și în alte localități din Timiș: Sânnicolau, Jimbolia și Lugoj, dar și în patru licee din Timișoara, precum și la universitate. Asta fiindcă este foarte importantă întâlnirea tinerilor cu scriitorii”, a spus Robert Șerban.

Cea de a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) vine cu o ofertă de 14 evenimente programate în Timișoara și în 4 alte orașe din județul Timiș și Caraș Severin, la care vor participa peste 40 de invitați din țară și străinătate.

Alături de tradiționalele seri de la Muzeul Național de Artă Timișoara, anul acesta organizatorii au introdus în program 8 evenimente care își propun să îi aducă pe autorii invitați mai aproape de tinerii din licee și de iubitorii de literatură din regiune.

“Această ediție a FILTIM 2023 este foarte interesantă fiindcă ne aflăm aici scriitori din diverse generații. În ce sens lor le pasă de noi, scriitori mai în vârstă, fiindcă nouă ne pasă de ei, cei tineri? Poezia este deasupra timpului. Sunt foarte mulți care scriu poezie, dar poezia care reușește să se ridice deasupra ca o aură care plutește e la fel din antichitate, până acum”, a mărturisit Ana Blandiana, miercuri seara la Timișoara.

De ce un asemenea important eveniment literar la Timișoara?

Robert Șerban a explicat:

“Fiindcă un astfel de eveniment, precum cel de la Timișoara – și altele câteva, nu multe, din țara noastră – se ține într-un context deloc favorabil literaturii și cititului. Datele oficiale situează piața de carte de la noi pe ultimul loc din rândul țărilor membre ale Uniunii Europene.

Astfel, în 2022, aceasta a avut o cifră de afaceri de 130 de milioane de euro, pe când în Germania a fost de 3,7 miliarde. Adevărat, germanii sunt mai mulți și mai bogați. Dar dacă ne comparăm cu vecinii bulgari ori unguri? O spun, din nou, cifrele: suntem întrecuți și de unii, și de alții.

Însă nu doar piața e problema, ci și cititorii, capitol la care tot în vârful cozii din Uniunea Europeană suntem. Avem puțini cititori, dar chivernisiți!

Da, fiindcă atunci când e vorba de cheltuit bani pe cărți (indiferent de conținutul lor, fie că e unul literar, științific, motivațional etc.), românul scoate din buzunar între 3 și 4 euro, pe an.

Bineînțeles, echivalentul în lei autohtoni. Nu mai dăm bani pe cărți fiindcă avem, deja, bibliotecile personale pline, din care citim pe rupte? Ei, aș…! Statisticile spun că românii citesc aproape cinci minute pe zi. Aproape. Adevărat, e vorba de cărți, nu de altceva. La altceva, posibil să nu stăm chiar atât de rău. Cu cărțile, însă, nu prea ne încurcăm: 35% dintre conaționalii noștri declară că n-au citit niciodată vreo carte.

Unul dintre rosturile unui festival literar este să protejeze literatura și să-i arate uriașa forță. Asta vom face la a 12-a ediție a FILTM 2023”, este mesajul optimist al lui Robert.

 

Comentarii

comentarii