Acasă Actualitate Festivalul Internațional de Literatură FILTM a debutat la Timișoara cu subiectul clocotitor:...

Festivalul Internațional de Literatură FILTM a debutat la Timișoara cu subiectul clocotitor: războiul Rusia-Ucraina

DISTRIBUIȚI

Miercuri 26 octombrie, la ora 18.00, a debut o nouă ediție a Festivalului Internațional de Literatură La Vest de Est, la Est de Vest FILTM 2022, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara!

A fost o dezbatere spectaculoasă care i-a adus împreună pe cunoscutul scriitor și publicist român, Cristian Tudor Popescu din București și pe Oleg Serebrian, scriitor, istoric, politolog şi diplomat, vice-prim ministru al Republicii Moldova.Moderatoarea serii a fost îndrăgita jurnalistă Magda Grădinaru, o prietenă mai veche a festivalului. Timp de trei zile, până în 29 octombrie, 14 nume de primă mărime ale literaturii contemporane din țară și din străinătate vor susține lecturi publice și vor lua parte la dezbateri! Intrarea este liberă, dragostea pentru literatură este obligatorie!

După cuvântul de deschidere susținut de Robert Șerban, directorul FILTM, a conf.univ.dr. Florin Drăgan, rectorul UPT, și Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă, a început dezbaterea, evident, de la cel mai clocotitor subiect: războiul Rusia-Ucraina și de la observația lui Serebrian susținută într-o carte precum că Occidentul nu a ajuns să înțeleaga Rusia.

Serebrian a explicat că această afirmație pretențioasă a făcut-o în 2014 când a scris o carte pentru publicul francezi, supărat pentru interpretările pe care le dădeau comentatorii francezi evenimentelor care tocmai se produceau în Crimeea. “Dincolo de confuziile din comentările lor, simțeam neințelegerea nu numai a Rusiei,  ci a spațiului estic și a istoriei. Trebuie să amintesc ca rușii și nemții se decriptează foarte greu”, a spus Serebrian.

El a prezentat și trei căi pe care Rusia ar fi putut să apuce: 1. Eurasică, improbabilă. 2. Imperială, care a fost aleasă, din păcate, prin războiul din Ucraina. 3. Calea europeană  care era cea mai bună și salvatoare pentru Rusia și pentru întreagă Europa, o Rusie care să fie atrasă în orbită civilizației europene. “Probabil, eroarea fundamentală s-a produs în anii 90, mai exact în 1993, după revoltele de la Moscova, când Occidentul nu a știut să susține mișcarea democratică, democratizarea și europenizarea Rusiei….!”, a observat Serebrian.

Cristian Tudor Popescu a avut un punct de vedere pesimist, susținand că nu vede Rusia a urma calea democratizării europene, de aceea soluția este izolarea Rusiei. Popescu a amintit de presiunea enormă în care ne aflăm cu toții, fără a există vreo speranța de mai bine.

“Germania a putut fi denazificată fiindcă a putut fi ocupată, iar Hitler a trebuit să se sinucidă. Rusia nu va putea fi ocupată în veci. Eu nu văd posibilitatea europenizării Rusiei. Există state care pot să  construiască o societate democratică și să respecte libertatea și există state care nu pot să facă asta. În orizontul meu de viață, nu cred că voi vedea vreodată Rusia sau China să devină țări democratice. Nu se poate,  pur și simplu. E adevărat ce a spus domnul Serebrian: înfrângerea rușilor a dus la revoluții, de-a lungul istoriei,  dar acestea nu au dus la schimbarea miezului dur a ceea ce înseamnă autocrația sovietică. E adevărat a căzut țarismul dar a fost înlocuit cu URSS care a fost mai crud în multe privințe. A fost o încercare de îndreptare a Rusiei către Occident în perioada Gorbaciov, cu rezultate care dacă ne uităm astăzi vedem că sunt nule. În momentul de față, Rusia a fost adusă la nivelul Rusiei staliniste din anii 1950”.

 

Comentarii

comentarii