Acasă Cultura Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, un brand al Capitalei Culturale...

Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, un brand al Capitalei Culturale Europene, începe în Parcul Rozelor

2328
DISTRIBUIȚI

Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, aflat la cea de-a XIII-a ediţie, va începe vineri seara cu musicalul ”Scripcarul pe acoperiş” de Jerry Bock, în Parcul Rozelor, evenimentul fiind organizat de Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT).

Festivalul, care se desfăşoară în două weekend-uri succesive (25 — 27 august şi 1 — 3 septembrie), s-a impus deja ca un prim brand în agenda evenimentelor Capitalei Culturale Europene 2021, reuşind să atragă în fiecare an în jur de 20.000 de spectatori din întreaga euroregiune, dar şi din Occident, cu circa 5.000 de persoane prezente la fiecare spectacol.

Seratele lirice vor continua sâmbătă cu opera ”Rigoletto” (Giuseppe Verdi, în limba italiană şi titrat în limba româna), matineul de duminică pentru copii ”Hansel şi Gretel” (Engelbert Humperdinck), iar seara, opereta ”Contesa Maritza” (Emmerich Kalman).

Cea de-a doua săptămână va aduce pe scena teatrului de vară din Parcul Rozelor, vineri, opereta ”Voievodul Ţiganilor” (Johann Strauss), sâmbătă opera ”Tosca” (Giacomo Puccini), reluarea matineului de duminică.

Sub bagheta dirijorilor Mihaela Silvia Roşca şi Peter Oschanitzky vor urca pe scenă artişti consacraţi ai ONRT, cei care atrag acest numeros public: Cristian Rudic,Cristina şi Octavian Vlaicu, Gabriela Varvari, Crina Vezentan, Bogdan Zaharia, Camil Mara, Dan Pataca, Dan Spanache, Cristian Bălăşescu, Remus Alăzăroaie, Gabriella Varvari, Mircea Dan Petcu, Narcisa Brumar, alături de alţi îndrăgiţi artişti ai ONRT.

Regalul oferit gratuit în fiecare an de Opera timişoreană se va încheia cu opereta ”Liliacul” (Johann Strauss).

Iniţiativa organizării acestui festival i-a aparţinut directorului ONR Timişoara, maestrul Corneliu Murgu, care a dorit să le deschidă apetitul pentru acest gen muzical timişorenilor, pentru toate spectacolele intrarea fiind liberă.

”Dorinţa mea era sa readuc opereta în Parcul Rozelor, iar în ultimii peste zece ani, Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet, care se desfăşoară în luna august în acest parc, gratuit, a devenit o permanenţă. Mă întreabă lumea pe stradă, în pieţe, în magazine, ce o să facem anul acesta în Parcul Rozelor. Valoarea acestui festival a ajuns să fie recunoscută, a fost înscris şi pe agenda Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, este un festival deosebit şi care va rămâne gratuit pentru public, atâta timp cât eu voi fi directorul ONRT. Important este că acest festival trăieşte şi, de la an la an, văd că vin tot mai mulţi. Este un festival pe care noi îl oferim timişorenilor. (…) Este un lucru deosebit pentru oraş, într-un loc deosebit”, a declarat, pentru AGERPRES, maestrul Corneliu Murgu.

Un alt brand promovat prin acest festival este însuşi Parcul Rozelor, construit ca ”Rozariul Regina Maria” în 1891 de renumiţii arhitecţi florari Wilhelm Muhle şi Franz Niemetz, care au amenajat imensa grădină în stil francez şi englez. Frumuseţea parcului l-a adus aici şi pe Împăratul Franz Josef I care, la 16 septembrie 1891, a rămas impresionat de aranjamentele florale.

În perioada interbelică, acest parc a devenit cel mai mare rozariu din sud-estul Europei, având plantate peste 1.400 de soiuri de trandafiri.

În 1934, grădina a primit numele de Parcul Rozelor, femeile bogate din oraş aducând, pe banii lor, cele mai frumoase varietăţi de trandafiri din Europa, America ori Asia. Tot atunci, s-a construit şi un teatru de vară, funcţional până astăzi.

Câţiva ani mai târziu, în 1942, parcul devine Rozariul “Regina Maria”.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial Rozariul a fost distrus, fiind readus la viaţă după 1965, sub numele de Parcul Trandafirilor, iar în ultimii ani aici s-au plantat zeci de mii de butaşi de trandafiri multicolori.

Comentarii

comentarii