Acasă Actualitate Festivalul Krampus, un show cu final fericit, despre „un Moș Nicolae altfel”

Festivalul Krampus, un show cu final fericit, despre „un Moș Nicolae altfel”

541
DISTRIBUIȚI

Festivalul Krampus dorește să reînvie o tradiție a Europei Centrale, de mult pierdută. Pe 5 decembrie, la Timișoara, vor fi celebrate obiceiurile vechi ale zonei, după modelul evenimentelor organizate cu regularitate în marile orașe ale Europei.

Conform tradiției vechi europene, copiii buni sunt răsplătiți de Moș Nicolae (Sf. Nicolae) cu daruri, iar cei răi sunt speriați de Krampus. Personajul este un pedepsitor cu aspect înfricoșător, care le aduce copiilor răi un bastonaș cârn în loc de daruri. Tradiția străveche imagina o confruntare între cei doi, luptă care va fi marcată într-un eveniment stradal de anvergură.

Festivalul va consta într-o paradă condusă de personajul principal, Krampus, acompaniat de sunete de tobe, cimpoaie și alte instrumente muzicale. Vor putea participa toți cei care doresc să se alăture alaiului. Aceștia vor fi încurajați să poarte costume și măști speciale, cât mai înfricoșătoare.

Artiștii de la Deep6 și Peregrinii, care au organizat și participat la multe festivaluri cu parade, vor purta recuzită spectaculoasă, și vor utiliza instrumentele de paradă și artă stradală care i-au făcut cunoscuți. Parada va fi însoțită de lumini și făclii, în condițiile legii.

Alaiul va opri în Piața Victoriei, unde un perimetru special va fi în prealabil pregătit și unde va avea loc spectacolul principal. Acesta presupune o alegorie coregrafică însoțită de muzică și spectacol de foc, care va simboliza triumful binelui și alungarea demonului Krampus până la o nouă sosire a iernii.

Sunt încurajați să participe, în mod special, copiii și însoțitorii acestora. Aceștia, dar nu numai, pot deja să demareze pregătirile pentru confecționarea celor mai spectaculoase costume și măști.

Drept coloană sonoră, au fost compuse cântece originale și făcute adaptări ale unor unora vechi, de muzicienii de la Peregrinii. Acestea din urmă „vă vor da frisoane, pentru că reprezintă «colindele» înfricoșătoare ale unei sărbători de iarnă în care puterile răului sunt stăpâne. Din fericire, partea întunecată a obiceiurilor hibernale va fi luminată la sfârșitul show-ului de un happy-end mult-așteptat”, după cum anticipează organizatorii.

Evenimentul din seara de 5 decembrie este organizat de asociația Produrabil, protagoniști ai spectacolului fiind artiștii trupelor Peregrinii și Deep6 Project, autorii unor spectacole inedite de muzică și teatru pirotehnic la Festivalul Artelor, Bega Bulevard, Noaptea Muzeelor la Muzeul Național al Banatului sau Festivalul Medieval Timișoara, printre altele.

Comentarii

comentarii