Acasă Cultura Festivalul „Lada cu zestre” 2021 – într-un mod inedit față de edițiile...

Festivalul „Lada cu zestre” 2021 – într-un mod inedit față de edițiile anterioare

883
DISTRIBUIȚI

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și Muzeul Satului Bănățean continuă în 2021 Festivalul „Lada cu zestre” într-un mod inedit față de toate edițiile anterioare, iar startul are loc în mediul virtual, printr-o colaborare originală între cele două instituții.

Obișnuiți până acum să străbată județul în căutarea celor mai buni dansatori, soliști vocali și instrumentiști, recitatori sau creatori în grai bănățean, precum și a celor mai pasionați colecționari sau îndemânatici meșteri populari și iscusite gospodine, organizatorii vor avea în această vară un debut diferit al festivalului.

De data aceasta, vor scoate din lada de zestre a patrimoniului cultural bănățean valorile care contribuie la crearea acestei identități culturale unice, prin elemente de etnografie, artă populară sau arhitectură. Și nu se vor opri aici. Vor identifica și vor aduce în atenția publicului rapsozi prea puțin cunoscuți, dar și meșteșugari care, dincolo de vremuri și greutăți, duc mai departe zestrea bănățeană.

Proiectul este „o mărturie despre apartenența la un loc, la o comunitate, prin recunoașterea importanței păstrătorilor de zestre autentică. Ne dorim să menținem specificul local nealterat, pentru că știm cu toții că nu avem voie să ne pierdem tradițiile, ele trebuie păstrate și reînnoite mereu”, apreciază managerul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, profesor Liliana Laichici.

Demersul comun de recuperare și promovare a identității spirituale, culturale și imateriale va putea fi urmărit pe platformele media ale Centrului de Cultură și Artă și ale Muzeului Satului Bănățean. Trei tineri talentați vor da startul proiectului: Ciprian Pop, Iasmina Iova și Roxana Chiriță, prin prezentarea câtorva dintre obiectele de colecție specifice zonei Banatului.

”Marcăm astfel și cei 50 de ani de existență a Muzeului Satului Bănățean, iar „Lada cu zestre ” din mediul online face parte din amplul proiect „50 de obiecte de patrimoniu pentru 50 de ani de activitate”. Împreună recuperăm și protejăm tradițiile!”, este mesajul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș și al Muzeului Satului Bănățean Timișoara.

 

 

Comentarii

comentarii