Orașul Nădlac din județul Arad devine, pe 26 aprilie, capitala salamului uscat. Uniunea Democrată a Slovacilor din România organizează cea de-a VII-a ediție a Festivalului Salamului Uscat, un eveniment gastronomic și cultural care adună zeci de producători și invitați din Slovacia, Serbia, Ungaria și România.
Festivalul va debuta la ora 19:00, cu o expoziție spectaculoasă de torturi tradiționale, urmată de un program artistic susținut de ansamblul folcloric al slovacilor din localitate și orchestre renumite din regiune. De asemenea, pe scenă vor urca fanfare și grupuri muzicale din Slovacia, Serbia și Nădlac.
Evenimentul culminează cu un concurs care va desemna „Cel mai bun salam uscat 2025”, jurizat de o comisie internațională formată din specialiști din cele trei țări vecine. Festivitatea de premiere este programată pentru ora 23:00.
„Trei sferturi dintre membrii Cooperativei Fermierul Nădlăcan sunt măcelari și participă activ la festival. Salamul de Nădlac este un produs tradițional, moștenit de la patru-cinci generații. Fiecare producător are rețeta sa, iar niciun salam nu seamănă cu altul. De aceea am dorit să promovăm această tradiție, la fel cum se întâmplă de ani buni în Serbia și Ungaria”, a declarat Kelo Milan, vicepreședinte al UDS Nădlac și inițiator al festivalului.
Sute de vizitatori din județele Arad, Timiș și Bihor, dar și din țările vecine, sunt așteptați la evenimentul care promite o seară de neuitat, plină de arome autentice și muzică tradițională. Festivalul are loc la doar o oră de mers cu mașina de Timișoara, oferind o escapadă culinară inedită în vestul țării.
Accesul la eveniment se face pe bază de invitatie!