Acasă Cultura Festivalului Filmului Central European vine la Timișoara cu pelicule din 14 țări

Festivalului Filmului Central European vine la Timișoara cu pelicule din 14 țări

645
DISTRIBUIȚI

nistorLuni 17 iulie, de la ora 20.00, la Direcția de Cultură Timiș, a avut loc o prezentare informală a Festivalului Filmului Central European, care va avea loc, între 3 – 9 septembrie 2017, iar invitat special a fost celebrul critic de film Irina Margareta Nistor.
“Este un festival care îmi este extrem de drag, inițiat de Radu Gabrea cu mai mulți ani în urmă, o inițiativă a unui regizor, a unui domn, a unui senior, care pe lângă faptul că a făcut multe filme, a creat și spectacole de teatru. Mă bucur că am ajuns la Timișoara Capitală Culturală Europeană și festivalul merge mai departe. Faptul că vom fi în piața mare la vedere cu filmele noastre și că o să putem să comunicăm este foarte bine. Vom avea și un site pentru a spune o poveste în plus despre Timișoara”, a declarat Irina Margarera Nistor.
Între 3 – 9 septembrie, vor fi producții recente din 14 țări, premiate la nivel național și internațional, 7 zile cinefile, 7 filme din țări central-europene, 7 filme din țări balcanice, 7 premii, multe alte proiecții de film și evenimente conexe și un singur festival: Central European Film Festival Timișoara 2017. Vor fi spații de proiecție diverse, atât outdoor, cât și indoor, evenimente conexe (expoziții, dezbateri, concerte, ateliere de film), pregătite să împlinească pofta de cultură a timișorenilor. Competitiv și tematic, Central European Film Festival se conturează în acest an într-un dialog la nivel interetnic și intercultural prin intermediul ul filmelor selecționate, dar și întâmplărilor artisitice conexe care vin în sprijinul acestora. „Cultura minorităților”, nucleul în jurul căruia gravitează ediția din acest prim an, se referă atât la etnie, cât şi la rasă, religie, confesiune, sex sau orientare sexuală, promovând astfel toleranța ca valoare fundamentală. “Este a șaptea ediție. Acest concept aparține lui Radu Gabrea, pe care l-a inițiat în 2011. Anul trecut a decis să vină cu el în Timișoara pentru a-l extinde. Este un mod de a face competiție între filme din țările central europene, iar noi l-am extins de la cele 7 țări care existau plus una, la șapte plus șapte țări, fiind introduse  și țările sud-est europene, din jurul Timișoarei. Juriul va fi internțional, care va judeca această competiție”, a spus Victoria Ceaușu, directorul festivalului.

Comentarii

comentarii