Acasă Actualitate Festivitatea de deschidere a anului școlar 2017-2018, la Penitenciarul Timişoara

Festivitatea de deschidere a anului școlar 2017-2018, la Penitenciarul Timişoara

2241
DISTRIBUIȚI

Luni, 11 septembrie, la ora 14:00, va avea loc festivitatea de deschidere a anului școlar 2017-2018, la Penitenciarul Timişoara, pentru un număr de 89 de persoane condamnate la pedepse privative de libertate.

La ineditul eveniment vor participa reprezentanţii conducerii unităţii şi personalul didactic repartizat să deruleze cursurile de şcolarizare cu deţinuţii. Penitenciarul Timişoara are drept colaboratori pe linia şcolarizării deţinuţilor: pentru ciclul primar şi gimnazial, Şcoala Gimnazială nr. 16, iar pentru ciclul liceal Colegiul Tehnic Energetic Regele Ferdinand I din Timişoara. Curricula şcolară este cea stabilită la nivel naţional, iar diplomele sunt eliberate de către unitatea şcolară, fără a se face referire la absolvirea cursurilor în penitenciar.

Ca serviciu public aflat în slujba comunităţii, Penitenciarul Timişoara, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, organizează cursuri de şcolarizare pentru persoanele condamnate, urmărind compensarea deficitului școlar și prevenirea, în acest fel a recidivei, prin transmiterea unor valori fundamentale, formarea de deprinderi şi atitudini, care să determine comportamente prosociale.

Astfel, luna septembrie nu marchează doar debutul anotimpului toamna, ci și începutul unui nou an școlar, cu toată încărcătura emoțională și responsabilitățile ce decurg din organizarea și derularea procesului instructiv-educativ, a explicat comisarul șef Georgică Alexeev, directorul Penitenciarului Timişoara.

 

Penitenciarul Timişoara la Festivalul PLAI 2017

 

Ca în fiecare an, Penitenciarul Timişoara a fost prezent, cu activităţi dintre cele mai inedite, la  Muzeului Satului Bănăţean, cu ocazia desfășurării Festivalului Plai – ediţia a XII-a. Sub denumirea de „Artă şi cultură printre gratii”, programul cultural-artistic pregătit de Penitenciarul Timişoara la PLAIFEST 2017 a cuprins mai multe workshop-uri în cele trei zile de festival. Atelierul Hobby (modelaje din lut, portret în cărbune, quilling şi face-painting). Atelier de artă teatrală, susţinut de trupa de teatru IMPACT a Penitenciarului Timişoara. Proiectul „Recomandarea mea de carte”. Expoziţie de lucrări – quilling realizate de persoanele private de libertate din penitenciar, în cadrul cercului de abilitare manuală, în intervalul orar 15.00-17.00. Atelierul Hobby (modelaje din lut, portret în cărbune, quilling şi face-painting). Făbricuța de idei – amintiri pe suport din lemn.  Workshop-ul de televiziune „Reporter la Popa Șapcă”, realizat de persoanele private de libertate de la studio-ul TV Canal 7 Popa Şapcă. Expoziţie de lucrări – pictură realizate de persoanele private de libertate din penitenciar, în cadrul cercului de pictură. Pe tot parcursul festivalului, la standul Penitenciarului Timişoara a putut fi admirată expoziţia de lucrări (desene, picturi, obiecte realizate prin tehnica quilling) realizate de deţinuţi în penitenciar, în cadrul cercului de abilitare manuală – a explicat Magdalena Radu, purtător de cuvânt.

 

 

Comentarii

comentarii