Acasă Promo Fetiţă de 11 ani, cu malformaţie arterio-venoasă facială, salvată de medicii de...

Fetiţă de 11 ani, cu malformaţie arterio-venoasă facială, salvată de medicii de la Spitalul Judeţean Timișoara

2157
DISTRIBUIȚI

O echipă de chirurgi a Spitalului Județean Timișoara a reușit să salveze viața unei fetițe de 11 ani, prin aplicarea, în premieră, a unei proceduri de embolizare a unei malformații arterio-venoase faciale de mari dimensiuni (circa 6 cm), deosebit de complexă, care prezenta un pericol vital iminent.

”Prin prima intervenție chirurgicală, efectuată de doctorul Eduard Paraschivescu (…) s-a reușit oprirea temporară a sângerării active, salvând viața pacientei și asigurând timpul necesar planificării în următoarele 48 de ore a tratamentului endovascular minim invaziv”, a declarat marți, presei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Timișoara, Andreea Borboros.

Intervenția de embolizare s-a efectuat de către echipa de neuro-radiologie și radiologie intervențională a Spitalului Județean — Chirurgie Pediatrică, condusă de dr. Mihaela Cristian, alături de medicii Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu Cătălin și Laurențiu Păiușan.

”Procedura a constat în embolizarea supraselectivă a patru ramuri din artera maxilară internă ce alimentau malformația arterio-venoasă facială și a durat circa șase ore. La finalul intervenției s-a obținut excluderea în proporție de 75-80% a malformației și reducerea exponențială riscului hemoragic al pacientei”, adaugă Andreea Borboros.

Pentru Spitalul Județean Timișoara, managementul pluridisciplinar al acestei paciente a reprezentat o provocare deosebită, iar acest tip de intervenție necesită o finanțare adecvată din partea instituțiilor centrale implicate, aspect la care echipa managerială a Spitalului Județean lucrează permanent, a mai menționat Borboros.

Comentarii

comentarii