Acasă Eveniment Fetița de 7 ani dispărută după ce o barcă s-a răsturnat în...

Fetița de 7 ani dispărută după ce o barcă s-a răsturnat în Mureș, la Periam, căutată și de scafandri voluntari din Olanda

DISTRIBUIȚI

Continuă căutările în apele Mureşului, la aproape trei săptămâni după ce o barcă în care se aflau 12 oameni – 6 adulți și 6 copii – s-a răsturnat. Salvatorii încearcă să găsească cea de-a patra persoană dispărută în 30 aprilie – o fetiță în vârstă de aproximativ 7 ani. Astăzi, misiunii de căutare s-au alăturat și zece voluntari sosiți din Olanda.

Mai mulți scafandri voluntari din Olanda, dar și câini special instruiți, caută trupul fetiței de 7 ani dispărută în râul Mureș. Pompierii de la ISU Timiș și Arad nu au încetat căutările, însă nici până acum nu au reușit să o găsească. În urmă cu aproape trei săptămâni, pe 30 aprilie, copila a dispărut când barca în care se afla s-a răsturnat în zona Periam Port. Fratele ei, un băiețel în vârstă de 11 ani, de asemenea dispărut după răsturnarea bărcii, a fost găsit pe 7 mai, în apele Mureşului, în apropiere de localitatea Mako din Ungaria, scrie observatornews.ro.

“Astăzi, 19 mai, 10 voluntari sosiți din Olanda (printre care se numără trei cetățeni români), se alătură misiunii de căutare pe râul Mureș. Signi Zoekhonden va interveni pe parcursul zilei cu o echipă profesionistă de scafandri, 5 sonare și 5 câini de căutare cadavre pe apă. Aceștia sunt special dresați pentru a-și dezvolta abilitățile de detectare a mirosului specific rămășițelor umane, precum și tehnicile de căutare. Totodată pot salva și persoane cu semne vitale. Câinii sunt învățați să diferențieze mirosuri și să localizeze sursa lor. Abilitățile lor fac un atu de neprețuit în operațiunile de căutare-salvare pe apă”, a transmis ISU Timiș.

Reamintm că o barcă în care se aflau 12 persoane, dintre care 6 adulți și 6 copii, s-a răsturnat, în seara zile de 30 aprilie, în râul Mureș, în localitatea Periam Port. Opt persoane au fost scoase din apă, șase pe malul județului Arad și două pe malul județului Timiș. Un copil de 3 ani a murit, iar patru persoane au fost date dispărute.

Pe 30 aprilie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș a fost anunțat despre producerea unui incident pe râul Mureș, în localitatea Periam Port. La sosirea pompierilor s-a constatat că o barcă în care se aflau 12 persoane, dintre care 6 adulți și 6 copii, s-a răsturnat în râul Mureș. Dintre acestea, 8 persoane au fost scoase din apă, 6 pe malul județului Arad și 2 pe malul județului Timiș. Pentru un copil în vârstă de aproximativ 3 ani medicul de pe ambulanța SAJ a declarat decesul. Peste 40 de pompieri militari timișeni și arădeni, cu o medie de 12 bărci și împreună cu 6 scafandri, au intervenit zilnic de atunci pentru căutarea și salvarea celor 4 persoane dispărute. Totodată, încă din primele zile ale misiunii a fost solicitat sprijinul elicopterului SMURD Arad pentru a survola zona de căutare. Din 2 mai, autoritățile ungare s-au alăturat misiunii pompierilor români și desfășoară căutări pe sectorul Macău (Mako) – Nădlac, extizându-se până la Szeged, la vărsarea râului Mureș în râul Tisa.

Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale orașului Nădlac și comunei Periam, Formațiunea de intervenție rapidă SALVO a Biroului pentru Situații de Urgență din cadrul Primăriei Timișoara, Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării (ANCBP) – filiala Timiș, dar și alți voluntari s-au alăturat pompierilor, în operațiunile de căutare.

 

Comentarii

comentarii