Acasă Actualitate Filarmonica ”Banatul”, patinaj între incompetență și inconștiență?

Filarmonica ”Banatul”, patinaj între incompetență și inconștiență?

DISTRIBUIȚI

Situația recentă din Filarmonica ”Banatul”, devenită publică, de data aceasta din spaima creată de întoarcerea grupului de artiști din China, nu este una oarecare. Lupta internă a artiștilor, umiliți constant de directorul filarmonicii, Ioan Gârboni, situația dezastruoasă din această instituție publică de cultură devine acum, mai mult ca niciodată, una critică. Sănătatea, cel mai important criteriu de apreciere a calității vieții, este, aici, în pericol.

Pe scurt (aceste detalii sunt deja cunoscute), artiștii reîntorși din China, (patru și din Opera Timișoara) nu au fost izolați imediat, de la aeroport, nu au fost puși în carantină, așa cum o cer regulile Ministerului Sănătății, ci… la domiciliu! Adică, dacă Doamne, ferește(!), se îmbolnăvesc familiile artiștilor, asta nu este nimic?

Direcția de Sănătate Publică pretinde că ”monitorizează telefonic” starea artiștilor, dar personal, despre o astfel de investigație în sănătate nu am auzit vreodată!

Gârboni este modelul cras de mimare a managementului. Totul se bazează pe păcălirea percepției publice: lingușirea primarului (care, din păcate, și-a încălcat adesea promisiunile date artiștilor, făcând pact cu directorul), pe folosirea zâmbetului de complezență, a unei atitudini mieroase în fața șefilor și a uneia dictatoriale, în fața celor puternici. Așa făcea și Dinu Păturică, faimosul personaj din literatura română.

Conducerea filarmonicii le cere acum artiștilor prezența obligatorie în sala de concerte, unde ar urma să fie prezenți aproape 1.000 de timișoreni, Gârboni pretinzând că a fost ”stropit și dezinfectat de o firmă de dezinfecție”. Desigur, am dorit să avem părerea managerului Gârboni, dar a refuzat dialogul, nu mă mir, grobianismul ca ”artă” a conducerii este arma celor needucați…

Renumitul dirijor, Radu Popa, nepotul marelui luptător și poet anticomunist, Radu Gyr, spune: ”Nu mai suport minciuna! Nu mai suport manipularea. Până cum acum tăcut, dar nu mai tac! Nu mai vreau! Este revoltător! Colegii noștri, la întoarcerea din China, ei neștiind de alerta de coronavirus, au venit la filarmonică, s-au sărutat, s-au îmbrățișat cu alți colegi, dar Gârboni știa deja că ei trebuiau luați de la aeroport și duși într-un loc special pentru astfel de cazuri. Acum, ne cheamă în sală, fără acordul Ministerului Sănătății, fără o verificare din partea unor instituții abilitate, asta este prea mult! Avem familii, copii și o mie de spectatori, pe fiecare concert! Domnul Gârboni nu știe ce face!”

Mai mult, se încearcă responsabilizarea instituției de medicină a muncii, care NU este abilitată pentru determinarea virusurilor, cum este Spitalul de Boli Infecțioase, cum este Direcția de Sănătate Publică sau Medicina Legală!

În speranța (care, cică, ar muri ultima) că artiștii nevinovați cu nimic despre complicația existenței, lansării și purtării virusului chinezesc prin lume, nu vor avea nimic, așteptăm cu interes rezultatul final, le dorim sănătate și succes!

Primăria Timișoara, cea care patronează Filarmonica ”Banatul” ar trebui să intervină! Sau îi cerem prea mult?

Comentarii

comentarii