Acasă Cultura Filmul care doare prezintă “Micii soldaţi”

Filmul care doare prezintă “Micii soldaţi”

DISTRIBUIȚI

“Filmul care doare”, proiectul Societăţii “Timişoara” în colaborare cu Centrul Cultural Francez, care se va derula pe durata întregului an 2009, constă în proiecţia o dată pe săptămână, joia, a câte unui documentar, pe diverse teme, cum ar fi: efectele războaielor asupra populaţiei civile, încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, exilul, eforturile pentru democratizare etc., în diverse zone şi regimuri ale lumii contemporane.
În această săptămână, joi, 16 aprilie, cu începere de la ora 18, va rula “Les petits soldats” (Micii soldaţi), Franţa, 2004, un film de François Margolin. Născut în 1955, François Margolin s-a remarcat ca fotograf şi reporter la publicaţiile “Liberation” şi “L’Expres”, fotografiile sale cu evrei etiopieni de culoare făcând înconjurul lumii în presa internaţională. În cinematografie a debutat în 1983.
“Les petits soldats” (Micii soldaţi) prezintă Liberia, care, după 14 ani de război civil, era o ţară devastată, în care trăiau, scăpaţi de sub control, copii înarmaţi.
Pentru prima dată, ei vorbesc, în faţa camerei de luat vederi, pe de o parte despre răpirile, violurile şi jafurile ai căror subiecte au fost în anii de teroare, iar, pe de alta, despre speranţele lor de fiinţe umane aflate la începutut vieţii.
Proiecţia se desfăşoară la sediul Societăţii “Timişoara”, Str. Goethe, nr. 2, (lângă bustul Regelui Ferdinand din Piaţa Victoriei), pelicula din această săptămână fiind subtitrată în limba engleză. Intrarea este liberă. La finalul documentarului vor putea avea loc dezbateri.

Comentarii

comentarii