Acasă Actualitate Final de congres la Timișoara cu final așteptat. Kelemen Hunor primește al...

Final de congres la Timișoara cu final așteptat. Kelemen Hunor primește al patrulea mandat de președinte al UDMR

DISTRIBUIȚI

Cele două zile de congres susținut la Timișoara de Uniunea Democrată Maghiară din România s-a încheiat, sâmbătă seara, la Timișoara, previzibil, cu victoria lui Kelemen Hunor în lupta pentru funcția de președinte al partidului. A fost singurul candidat, el primind susținerea partidului pentru a rămâne în fruntea UDMR.

El a primit votul a 653 de delegați dintre cei 835 prezenți la congres, au mai fost șapte voturi care nu au fost validate, iar restul delegaților nu au votat.

Kelemen Hunor a vorbit despre prezența minorității maghiare în societatea românească, a insistat că aceasta trebuie să își păstreze identitatea, dar pe pământul natal, unde trebuie să prospere.

”Suntem maghiari, vorbim în limba maghiară, cultura și istoria maghiară le revendicăm ca fiind ale noastre și suntem parte din ele, pentru că ne formează pe noi în mod individual, dar și ca și comunitate așa cum o numim noi, maghiarii din România, aici, în Banat, Transilvania, Partium, Moldova sau în vechiul Regat.

De aceea ne punem întrebarea, ”cine suntem?”, pentru că mediul nostru social, politic și economic mai larg și mai restrâns este în continuă schimbare. Noi, maghiarii din România, trebuie să găsim o cale în această lume aflată în schimbare și, unde nu este cale, trebuie să construim una și să avem succes. Întotdeauna am spus că vrem să prosperăm pe pământul nostru natal ca și comunitate maghiară, păstrând și recreând identitatea noastră cu elementele sale în fiecare generație – dar asta nu este suficient.

Astăzi, alegerea să trăim pe pământul natal nu poate fi strict o cerință morală. Trebuie să facem această țară un loc în care merită să trăiești”, a spus Hunor.

Problema guvernării în actuala condiție a fost abordată, desigur, în discursul lui Hunor. Mergem mai departe în această structură, dar nu în orice condiții, a avertizat acesta, care a dorit să amintească celor prezenți la congres că UDMR reprezintă doar 6% din Parlament. El a cerut voturi pentru partidele aflate la guvernare.
”Dacă condițiile sunt îndeplinite, continuăm munca. Vrem să continuăm, dar nu în orice condiții. Dar nimeni, niciun partener de-al nostru să nu se lase înșelat de faptul că noi avem în Parlament doar 6-7%. Noi reprezentăm o întreagă comunitate națională de peste un milion de oameni. Aceasta nu este matematică, este mult mai mult de atât. Eu însumi voi face tot posibilul să continuăm guvernarea. Și nu doar să continuăm, dar să lucrăm mai mult, mai bine și mai înțelept. Astăzi, acesta este interesul maghiarilor din România, este interesul partenerilor noștri de coaliție și este interesul țării. După 2024, dacă comunitatea noastră ne va acorda din nou încrederea, atunci din nou ne vom strădui ca, prin mijloacele guvernării, să susținem comunitatea, dezvoltarea, prosperitatea maghiarilor din România”, a mai spus Hunor.

 

Comentarii

comentarii