Acasă Cultura Final de ianuarie muzical fascinant cu Beethoven și Ceaikovski, la Filarmonica Arad....

Final de ianuarie muzical fascinant cu Beethoven și Ceaikovski, la Filarmonica Arad. Iată programul!

DISTRIBUIȚI

Cu Beethoven și Ceaikovski pe pupitre, arădenii sunt așteptați, în 26 ianuarie 2023, la ora 19.00, la un final de ianuarie muzical fascinant, cu doi cei mai mari compozitori ai lumii!

E un reper de stagiune, care nu trebuie ratat! Biletele pot fi achiziționate online, de pe site-ul. https://www.bilete.ro/…/concert-simfonic-filarmonica…/ sau de la casieria Filarmonicii Arad în timpul programului anunțat: Luni:09:00 – 13:00. Marți 09:00 – 13:00. Miercuri 12:00 – 16:00. Joi 09:00 – 13:00; 17:00 – 18:45, în zi de concert 09:00-13:00 și 17:00-18:45.

Program

Beethoven: Concertul nr 3 în do minor pentru pian și orchestra op 37

Ceaikovski: Simfonia nr 6 în si minor Patetica op 74

PORTRET JÓZSEF HORVÁTH

Dirijor invitat: Concert simfonic – 26 Ianuarie, 2023, Sala Palatului Cultural

József Horváth s-a născut în 1975 la Cluj. În anul 1999 a absolvit secţia de dirijat coral, iar în 2001, secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică din Cluj, unde a fost îndrumat de Petre Sbârcea, Florentin Mihăiescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. A participat la cursuri de măiestrie conduse de maeștrii Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur.

Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi prin participarea sistematică la repetiţiile şi concertele maeştrilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philipe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos, Miguel Angel Gomez Martinez şi George Pretre.

József Horváth este dirijor al Operei Maghiare și al Operei Naţionale Române din Cluj. Repertoriul său conține peste 40 de opere și sute de lucrări simfonice. Ca dirijor invitat a condus orchestrele filarmonicilor din Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Pitești, Ploiesti, Satu-Mare, Sibiu, Timisoara, Târgu-Mureș, precum și Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Brașov, Opera Craiova, Corul Radio din Budapesta, Opera Naţională din Budapesta, Orchestra Simfonică din Miskolc, Orchestra Simfonică din Szeged şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid.

A fost iniţiatorul şi Directorul Artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în anul 2011.

În anul 2009 a fost distins cu Trofeul Lya Hubic, iar la Gala Premiilor Operelor Naționale din anul 2016, i s-a acordat „Premiul pentru cel mai bun dirijor”, pentru realizarea premierelor de Samson și Dalila, Werther, Lacul Lebedelor și Nabucco, la cele două teatre de operă din Cluj.

PORTRET CSÍKY BOLDIZSÁR

solist invitat: Concert simfonic – 26 ianuarie, 2023, Sala Palatului Cultural

Dovedind încă din copilărie calităţi muzicale surprinzătoare, Csíky Boldizsár a urmat cursurile Liceului de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Sillo Éva. Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca, cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk. Din anul 1991 a urmat cursuri postuniversitare cu celebrul pianist Jandó Jenő, la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. În 1992 a primit o bursă de studii la Lübeck (Germania), la cursurile de măiestrie susţinute de profesorul Lev Naumov, iar între anii 1993-1997 a participat la cursurile de la München, ale profesorului Walter Krafft.

La recomandarea maestrului Dan Grigore, în 1998 participă la cursul de vară de la Fontainebleau (Franţa), unde frecventează cursurile profesorilor Gaby Casadesus, Philippe Bianconi şi Philippe Entremont. În perioada studenţiei (1987 – 1992) a câştigat cinci premii naţionale, iar în 1994 a primit premiul Cella Delavrancea, acordat de pianistul Dan Grigore. În anul 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical (Walter Krafft) al institutului Münchener Musikseminar (Germania) îi acordă titlul de solist permanent.

Csiky Boldizsár a susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi a realizat mai multe înregistrări CD, la radio şi TV. A fost invitat în repetate rânduri ca membru al juriilor concursurilor internaţionale de pian, susţinând de asemenea cursuri de măiestrie în ţară şi străinătate.

Ca artist interpret, a susţinut peste 800 de recitaluri şi concerte în majoritatea centrelor muzicale ale ţării şi peste hotare: Austria, Anglia, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Scoţia, Ucraina, Ungaria, Cehia, Rusia, Japonia, America. În România a cântat cu toate orchestrele din ţară. A colaborat cu dirijorii: Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Ervin Acél, Remus Georgescu, Horia Andreescu, Florentin Mihăescu, Gheorghe Costin, Peter Oschanitzky, Ilarion Ionescu-Galaţi, Theo Wolters, Gottfried Rabl, Răzvan Cernat, Cristian Neagu, Mihail Agafiţa, Mihail Setskin, Alexander Maschat, Cristian Brâncuşi, Antonello Allemandi, Sabin Păutza, Robert Houlihan, Pierre-Dominique Ponelle, Edvard Tchivzhel, Kocsis Zoltan, etc. A colaborat cu artişti consacraţi precum: Ştefan Ruha, Gaetano d’Espinoza, Ligeti Diana, Rolf Herbrechtsmeyer, Fenyö Laszlo, Valentin Arcu, Dan Grigore, Jandó Jenő, Nina Panieva, Trio Moscova, Andreas Henkel etc.

În anul 2006 obţine titlul de Doctor în muzică cu lucrarea Stileme ale creaţiei pianistice la Alexandr Skriabin – de la postromantic la modern. În prezent, este profesor universitar dr. la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, studenţii clasei sale de pian fiind distinşi cu premii la concursuri din ţară şi din străinătate.

 

Comentarii

comentarii