Acasă Actualitate “Finanţare sau autofinanţare”, o apariţie inedită despre finanţarea Bisericii, sub semnătura preotului...

“Finanţare sau autofinanţare”, o apariţie inedită despre finanţarea Bisericii, sub semnătura preotului Mircea Cricovean

DISTRIBUIȚI

O apariţie editorială cu totul inedită poate atrage orice cunoscător de litere să-şi aplece privirea asupra paginilor scrise de preotul Mircea Cricovean, “Evaluări canocico-juridice şi economice privitoare la susţinerea financiară a unităţilor de cult religios” (Editura Andreiana).

Cercetarea autorului porneşte de la faptul că după secularizarea averilor mănăstireşti de către domnitorul A.I. Cuza, finanţarea de către stat a cultelor religioase a devenit o necesitate, iar Biserica a trebuit să înfrunte imixtiunea statului în viaţa sa.

“Statul a luat-o în stăpânire (Biserica, n.r.) uneori încetul cu încetul, alteori prin lovituri mari, neaşteptate, smulgându-i pe rând moşiile, averea cealaltă, drepturile,  autonomia sprijinită pe canoane, cultura proprie, şcolile speciale, autoritatea şi sprestigiul, urmând întru aceasta, când exemplul Rusiei cu Biserica robită, când Apusul, cu Biserica pe alocuri cu totul izgonită afară din viaţa oficială, după ce însă i s-au luat toate mijloacele  care-i pot îngădui să se ţie pe sine”, spune Nicolae Iorga.

Luând ca studiu de caz parohia, autorul încearcă o clasificare a surselor de finanţare potrivit bugetului pentru încadrarea pe articole a veniturilor şi cheltuielilor. Sursele de finanţare de la celelalte entităţi eclesiastice nu sunt diferite, ci în strânsă legătură, provenite de pe acelaşi palier pastoral-misionar. Aceste venituri constituie sursele interne de finanţare şi sunt constituite din veniturile realizate din activităţi fără scop lucrativ.

“Finanţarea Bisericii Ortodoxe Române nu este o povară sau un cost de opţiune prea mare, ci singura soluţie de însănătoşire a omului, atât fizic, cât mai ales duhovniceşte”, concluzionează autorul.

Preotul Mircea cricoveav (n. 11 iunie 1971 la Brad, judeţul Hunedoara), a obşinut licenţa în teologie (1997), iar studiile le-a desăvârşit prin obţinerea titlului de doctor în teologie, sub conducerea prof. Constantin Voicu. Este licenţiat în Drept, , doctor în Economie.

Din 1 august 2011, este preot catedral la Catedrala Arhiepiscopală din Arad şi preşedintele Consistoriului Eparhial Arad.

Comentarii

comentarii