Acasă Actualitate Flacăra violet şi piaţa din Lovrin

Flacăra violet şi piaţa din Lovrin

DISTRIBUIȚI

piata lovrinCompania AGMA Tiucă a "ştiut" din octombrie 2009 că va câştiga o licitaţie în ianuarie 2010

Timişul poate intra fără probleme în cartea recordurilor în materie de licitaţii. Şi la rapiditatea cu care se execută lucrările publice. Firma AGMA Tiucă a reuşit să termine în luna octombrie 2009 o lucrare din bani publici a cărei atribuire a fost decisă pe… 6 ianuarie 2010. Piaţa de la Lovrin aduce din nou în discuţie „flacăra violet”, că doar prin forţe paranormale putea să prevadă patronul firmei faptul că va câştiga licitaţia şi îşi va primi banii pentru lucrările executate.

Primăria Lovrin condusă de democrat-liberalul Vasile Graur a decis anul trecut că are nevoie de o nouă piaţă agroalimentară. Proiectul prevedea realizarea unei platforme asfaltate de 1,6 hectare, unei hale pentru vânzarea produselor lactate, grup sanitar, reţele de utilităţi în incintă, reţele exterioare, rigole şi împrejmuirea pieţei. Conform legii a fost demarată procedura de licitaţie. Până aici totul (asta dacă nu comentăm necesitatea construirii unui asemenea monstru de piaţă la Lovrin) este perfect legal. Licitaţia a fost contestată de firma Euro Contest SRL care a cerut “anularea tuturor actelor juridice premergătoare procedurii de atribuire, constatarea faptului că autoritatea contractantă nu respectă prevederile legale în domeniul achiziţiilor publice, să anuleze fişa de date a achiziţiei”. Solicitarea a fost însă respinsă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor în 10 septembrie 2009.

„Nu ne apucam de piaţă dacă nu aveam sprijin de la deputatul Popoviciu”

În timp ce contestaţia era analizată, firma AGMA Tiuca Construct SRL a început lucrările de execuţie, fără a şti dacă a câştigat sau nu licitaţia. Aceeaşi firmă a procedat similar în satul Gelu din comuna Variaş, unde s-a apucat să pietruiască drumurile înainte să fie finalizată licitaţia, la s-a clasat de abia pe locul trei. După îndelungi „negocieri”, AGMA Tiucă şi-a primit banii. Ambele comune – Variaş şi Lovrin – sunt conduse de primari PD-L şi să facă parte din colegiul deputatului portocaliu Alin Popoviciu despre care se spune că este naşul fiului patronului de la AGMA Tiucă.
Primarul din Lovrin, Vasile Graur a declarat pentru www.pressalert.ro: „Nu ne apucam de piaţă dacă nu aveam sprijin de la deputatul Popoviciu care a făcut lobby pentru bani şi de la domnul preşedinte Constantin Ostaficiuc (preşedintele consiliului judeţean şi PD-L Timiş). Nu s-a lucrat efectiv la piaţă, s-au făcut lucrări de consolidare a terenului. Au fost lucrări mici făcute de AGMA Tiucă. Au zis că dacă le-au făcut pe astea, de ce să nu participe şi la licitaţie”.

Boc a dat 3 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului

Toate lucrările din caietul de sarcini: asfaltare, gard vopsit regulamentar în portocaliu, hala pentru lactate, mese pentru vânzătorii de legume, au fost finalizate de cei de la AGMA Tiucă în luna octombrie. Banii pentru extindere au fost alocaţi însă abia pe 23 decembrie, printr-o hotărâre de guvern, prin care Emil Boc, aloca 3 milioane de lei din fondul de rezervă al guvernului pentru extinderea pieţei agroalimentare, care era deja construită. În aceiaşi zi, la Lovrin, comisia declară câştigătoare, dintre cele două firme participante la licitaţie, societatea AGMA Tiucă Construct SRL cu preţul de 2.570.349 lei plus TVA. După perioada de contestaţie, în 6 ianuarie, a fost publicat şi anunţul de atribuire a lucrării.
Patronul firmei câştigătoare, Gheorghe Tiucă, a declarat telefonic pentru www.pressalert.ro: „Ne-am mişcat iute. Anul trecut a fost licitaţia. Habar n-am cum şi când s-a dat”.
La mai bine de trei luni de la finalizarea lucrărilor şi la trei săptămâni de la stabilirea câştigătorului, Piaţa din Lovrin aşteaptă acum o delegaţie portocalie, cu Alin Popoviciu în frunte, care să o „inaugureze oficial”.
 

Comentarii

comentarii