Acasă Cultura Flight Film Festival Timşoara: Irina-Margareta Nistor invitată special, în cadrul Kids Night...

Flight Film Festival Timşoara: Irina-Margareta Nistor invitată special, în cadrul Kids Night la Iulius Gardens

DISTRIBUIȚI

Seara specială Georges Méliès, dedicată copiilor este o ocazie de a sărbători și omagia un inovator al cinematografului, un om de geniu care a arătat întregii lumi că tehnica și imaginația, nu au decât de câștigat când sunt utilizate împreună.

Marți, 1 septembrie, la Iulius Gardens, de la ora 20:30 va fi proiectat filmul Voyage dans la lune/Călătorie pe lună, povestit de Irina-Margareta Nistor. Călătoria în lumea lui Georges Méliès va continua de la ora 21:00, când pe marele ecran va rula filmul Hugo, al lui Martin Scorsese.

Considerat a fi filmul SF din istoria cinematografului, Călătoria pe lună are toate artificiile tehnice șarmante de care cinematograful era capabil la începutul secolului XX. Astfel aventura unui grup de cetățeni care ajung fără costume speciale pe Lună pentru a avea parte de-o aventură demnă de romanele lui Jules Verne este și-o piesă de muzeu și o scurtă pauză de distracție nostalgică.

Filmul din 1902 al lui Méliès a fost realizat cu un buget de 10.000 de franci, o sumă foarte mare pe atunci. A fost un pariu riscant, dar care a meritat, dată fiind popularitatea pe care a câștigat-o filmul și care a condus mai apoi către copierea lui ilegală, lansarea sub alte nume și piratare.

Georges Méliès a scris scenariul, a interpretat rolul principal, a realizat platoul și costumele, a regizat, filmat și produs filmul. Ca un pionier al filmului și producător a peste 500 de scurtmetraje, a dezvoltat arta efectelor speciale. Călătorie pe lună are toate elementele care caracterizează genul science-fiction: cercetători aventuroși, un spațiu de călătorie futurist, efecte speciale și extratereștri.

Pasiunea lui Scorsese pentru cinema-ul mut face din Hugo Cabret un film nu doar emoționant ci și explicativ.

O parte din șarmul filmelor lui Méliès precum și modurile (care acum ne sunt) arhaice de-a pune imaginație pură pe pelicula de nitrat (ulterior colorat manual) există ca fundal al aventurilor lui Hugo.

Nominalizat pentru 12 Oscaruri, cu unul mai mult decât rivalul său în anacronism, The Artist (r. Michel Hazanavicius), filmul este o adaptare a cărții Hugo Cabret, despre care The Guardian scria că reprezintă “definiția magiei filmelor”.

Hugo, un orfan din Parisul interbelic are un vis: să repornească un automaton (robot rudimentar, cu înfățișare umană). Astfel băiatul îl va cunoaște pe Georges Méliès și va intra în lumea magică a începuturilor cinematografului. Un film sufletist și familist al marelui Martin Scorsese, care omagiază melancolic unul dintre pionierii cinema-ului. O poveste despre aventură, imaginație și magia filmelor

Irina-Margareta Nistor este interpret-traducător și critic de film. Sub regimul comunist român, a lucrat ca interpret-traducător pentru diverse programe TV și este cunoscută pentru dublarea a peste 3000 de filme interzise care au fost aduse în secret în țară pe casete VHS din Vest.

Irina Margareta Nistor a lucrat la Televiziunea Română din 1980 până în 1999, întâi ca translator de filme, apoi ca producător. A lucrat cu TV5 Europe.

Irina rămâne activă în peisajul cinematografic românesc, în 2012 lansând Festivalul de Film și Psihanaliză, extensia românească a Festivalului de Film Psihanalitic European prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci.

Flight Film Festival: Science, Fiction, Technology, Music este noul eveniment cinematografic din Timișoara și împrejurimi, care explorează prin film diferite tematici din domeniile științei, ficțiunii, tehnologiei și muzicii.

Organizat de Flight Festival în colaborare cu Asociatia Cinemascop, Flight Film Festival: Science, Fiction, Technology, Music își propune să ofere orașului și zonei posibilitatea de a fi la curent cu cele mai captivante filme de cinema reunite sub aceste categorii și de a participa la evenimente, dezbateri și activități interactive.

Flight Festival a luat naștere în 2019 și este un festival de muzică, artă și tehnologie dezvoltat de organizatori în contextul în care orașul Timișoara va găzdui Capitala Culturală a Europei, și al cărui obiectiv este de a introduce cât mai mulți participanți în fascinanta lume a fenomenului cultural și de a poziționa orașul Timișoara pe harta festivalurilor relevante din Europa.

În contextul pandemiei, Flight Festival este singurul festival de avengură, din România, care nu se anulează și nu se amână, ci se reinventează.

Ediția din 2020 este gândită ca o călătorie cu mai multe escale, destinația finală fiind bine cunoscuta locație care a acomodat festivalul și în ediția de debut: aerodromul Cioca.

“Decolarea” a avut loc în 28 august, iar locațiile în care se desfășoară activități pentru toate gusturile sunt Bastionul Theresia, Gradina de Vară a Filarmonicii Banatul, D’arc pe mal, Piața Sf. Gheorghe, Iulius Town și Aerodromul Cioca. Carla’s Dreams, Irina Rimes, Roxen, Grimus, Toulouse Lautrec, Shiver, K-lu, Phaser, R.U.A, Persona, Allover, Kings are overrated, Dragoș Moldovan, Amalia Gaiță și mulți alții sunt artiștii care vor urca pe scena de la aerodromul Cioca.

Comentarii

comentarii