Acasă Politica Florin Iepan – umilit de mitici

Florin Iepan – umilit de mitici

DISTRIBUIȚI

iepanCinematografia română pe “cai mari”: bani pentru crâşme, ciubuc pentru echipamente de protecţie

Guvernul a tăit din sporurile sindicaliştilor, firmele private taie din numărul angajaţilor, iar împărţeala banilor, şi aşa puţini, se face… după renumitul criteruiu PCR: pile, cunoştinţe, relaţii.

Caz concret, victimă recentă: cunoscutul regizor timişorean Florin Iepan. Acesta a cerut de la Centrul Naţional al Cinematografiei 100 de mii de euro, pentru realizarea unui documentar în Nepal. Subiectul filmului era povestea tragică prin care a trecut, anul trecut, alpinistul timişorean Horia Colibăşanu, finalizată cu moartea colegului său spaniol, Inachi Ochoa. Se întâmpla la câţiva metri de vârful Annapurna, cel mai inaccesibil pisc din Himalaya. După ce a câştigat concursul de proiecte, Florin Iepan a fost pus în faţa unei situaţii tipic româneşti

Unii sunt mai egali decât alţii…

Vă amintiti… Horia Colibăşanu şi-a riscat viaţa şi sănătatea stând lângă prietenul său, Inaki Ochoa of Olza. Nu l-a putut salva, dar a crezut, până în ultima clipă, că nu poate să-şi abandoneze colegul de escaladare. Regizorul Florin Iepan şi-a propus să ecranizeze această poveste şi a cerut banii necesari de la Centrul Naţional al Cinematografiei.

Din 100 de mii de euro, cat era necesarul, Iepan a primit promisiuni pentru 45 de mii, sumă total insuficientă deplasării şi realizării documentarului. “Au fost invocate chestii absurde în rapotul de buget. Ni s-a spus că stricăm banii dedicaţi filmului pentru echipamente şi să le fac un raport între filmările de arhivă şi filmările noi. Nu vreau să spun nimic, Ştefan Iordache a fost o personalitate.

Dar nu poţi să aloci 90 de mii de euro pentru o biografie a lui, realizată exclusiv din arhivă. Am făcut o contestaţie şi sper ca situaţia să se clarifice. Ce se întâmplă la Centrul Naţional al Cinematografiei depăşeşte orice imaginaţie”, spune regizorul timişorean Florin Iepan. În filmul biografic despre Ştefan Iordache se vor cheltui bani şi pentru reconstituirea unor crâşme celebre, prin care a trecut artistul.

Centrul Naţional al Cinematografiei, atacat din toate părţile

Florin Iepan aşteaptă acum rezultatele contestaţiei, care ar trebui sa vină în maxim 30 de zile. Speranţele, însă, sunt mici, atât de a rezolva ceva dupa contestaţie, cât şi de a găsi eventuali sponsori dispuşi să dea o asemenea sumă. “Nu mi-am bătut niciodată joc de un film. Proiectul nostru prevedea să filmăm aproximativ doi ani. Cu banii alocaţi nu putem filma mai mult de trei luni”, mai spune Iepan.

Centrul Naţional al Cinematografiei este privit cu multă reţinere şi de alte nume mari de regizori români. Regizorul Cristian Mungiu, care a facut parte din Comisia de selecţie a filmelor de ficţiune de scurt şi lung metraj, din cadrul sesiunii noiembrie – decembrie 2008 a concursului de proiecte cinematografice organizat de CNC, îi solicită ministrului Culturii, Theodor Paleologu, într-o scrisoare deschisă, să analizeze modul în care CNC organizează concursurile cinematografice.

Horia Colibăşanu a primit vestea cu supărare, iar aceasta îi este dublată de faptul că nici singur nu mai poate pleca acum în expediţie, el suferind recent o hernie de disc de coloană cervicală. Chiar si aşa, Colibăşanu nu renunta la expediţia din Nepal şi nici la visul de a cuceri vârful blestemat – Annapurna.
O. MĂRĂSCU

Comentarii

comentarii