Acas─â Politica Florin Iepan – umilit de mitici

Florin Iepan – umilit de mitici

1577
DISTRIBUIȚI

iepanCinematografia rom├ón─â pe ÔÇťcai mariÔÇŁ: bani pentru cr├ó┼čme, ciubuc pentru echipamente de protec┼úie

Guvernul a t─âit din sporurile sindicali┼čtilor, firmele private taie din num─ârul angaja┼úilor, iar ├«mp─âr┼úeala banilor, ┼či a┼ča pu┼úini, se faceÔÇŽ dup─â renumitul criteruiu PCR: pile, cuno┼čtin┼úe, rela┼úii.

Caz concret, victim─â recent─â: cunoscutul regizor timi┼čorean Florin Iepan. Acesta a cerut de la Centrul Na┼úional al Cinematografiei 100 de mii de euro, pentru realizarea unui documentar ├«n Nepal. Subiectul filmului era povestea tragic─â prin care a trecut, anul trecut, alpinistul timi┼čorean Horia Colib─â┼čanu, finalizat─â cu moartea colegului s─âu spaniol, Inachi Ochoa. Se ├«nt├ómpla la c├ó┼úiva metri de v├órful Annapurna, cel mai inaccesibil pisc din Himalaya. Dup─â ce a c├ó┼čtigat concursul de proiecte, Florin Iepan a fost pus ├«n fa┼úa unei situa┼úii tipic rom├óne┼čti

Unii sunt mai egali dec├ót al┼úiiÔÇŽ

V─â amintitiÔÇŽ Horia Colib─â┼čanu ┼či-a riscat via┼úa ┼či s─ân─âtatea st├ónd l├óng─â prietenul s─âu, Inaki Ochoa of Olza. Nu l-a putut salva, dar a crezut, p├ón─â ├«n ultima clip─â, c─â nu poate s─â-┼či abandoneze colegul de escaladare. Regizorul Florin Iepan ┼či-a propus s─â ecranizeze aceast─â poveste ┼či a cerut banii necesari de la Centrul Na┼úional al Cinematografiei.

Din 100 de mii de euro, cat era necesarul, Iepan a primit promisiuni pentru 45 de mii, sum─â total insuficient─â deplas─ârii ┼či realiz─ârii documentarului. ÔÇťAu fost invocate chestii absurde ├«n rapotul de buget. Ni s-a spus c─â stric─âm banii dedica┼úi filmului pentru echipamente ┼či s─â le fac un raport ├«ntre film─ârile de arhiv─â ┼či film─ârile noi. Nu vreau s─â spun nimic, ┼×tefan Iordache a fost o personalitate.

Dar nu po┼úi s─â aloci 90 de mii de euro pentru o biografie a lui, realizat─â exclusiv din arhiv─â. Am f─âcut o contesta┼úie ┼či sper ca situa┼úia s─â se clarifice. Ce se ├«nt├ómpl─â la Centrul Na┼úional al Cinematografiei dep─â┼če┼čte orice imagina┼úieÔÇŁ, spune regizorul timi┼čorean Florin Iepan. ├Än filmul biografic despre ┼×tefan Iordache se vor cheltui bani ┼či pentru reconstituirea unor cr├ó┼čme celebre, prin care a trecut artistul.

Centrul Naţional al Cinematografiei, atacat din toate părţile

Florin Iepan a┼čteapt─â acum rezultatele contesta┼úiei, care ar trebui sa vin─â ├«n maxim 30 de zile. Speran┼úele, ├«ns─â, sunt mici, at├ót de a rezolva ceva dupa contesta┼úie, c├ót ┼či de a g─âsi eventuali sponsori dispu┼či s─â dea o asemenea sum─â. ÔÇťNu mi-am b─âtut niciodat─â joc de un film. Proiectul nostru prevedea s─â film─âm aproximativ doi ani. Cu banii aloca┼úi nu putem filma mai mult de trei luniÔÇŁ, mai spune Iepan.

Centrul Na┼úional al Cinematografiei este privit cu mult─â re┼úinere ┼či de alte nume mari de regizori rom├óni. Regizorul Cristian Mungiu, care a facut parte din Comisia de selec┼úie a filmelor de fic┼úiune de scurt ┼či lung metraj, din cadrul sesiunii noiembrie – decembrie 2008 a concursului de proiecte cinematografice organizat de CNC, ├«i solicit─â ministrului Culturii, Theodor Paleologu, ├«ntr-o scrisoare deschis─â, s─â analizeze modul ├«n care CNC organizeaz─â concursurile cinematografice.

Horia Colib─â┼čanu a primit vestea cu sup─ârare, iar aceasta ├«i este dublat─â de faptul c─â nici singur nu mai poate pleca acum ├«n expedi┼úie, el suferind recent o hernie de disc de coloan─â cervical─â. Chiar si a┼ča, Colib─â┼čanu nu renunta la expedi┼úia din Nepal ┼či nici la visul de a cuceri v├órful blestemat ÔÇô Annapurna.
O. M─éR─éSCU

Comentarii

comentarii