Acasă Economic Florin Jianu, președintele Consiliului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, s-a întâlnit cu oamenii...

Florin Jianu, președintele Consiliului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, s-a întâlnit cu oamenii de afaceri la Timișoara

DISTRIBUIȚI

joi florin jianu la timisoara DSCF7983Florin Jianu, fostul ministru pentru IMM-uri, actualul președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), a fost prezent joi, 22 septembrie, la Timișoara, unde a avut o întâlnire cu oamenii de afaceri și cu autoritățile locale, la Casa Adam Muller Guttenbrunn.
Cu acest prilej Jianu  a ținut și  o conferință de presă. În continuare prezentăm câteva măsuri și proicte pe care CNIPMMR le va promova și va încerca să le pună și în practică, în următoarea perioadă.
Jianu a spus că Timișoara se află pe primele rânduri în ceea ce privește antreprenoriatul. Peste 3.000 firme au fost înregistrate în perioada ianuarie -iulie 2016, un număr dublu, față de Arad. Peste 37.000 de firme sunt înscrise în CNIPMMR. Totuși o dată statistică gravă ar trebui să le îngrijoreze și pe autorități: 989 de companii au fost dizolvate, în perioada ianuarie 2016 în România. „Timișoara este un pol important, de aceea ne aflăm aici, astăzi, pentru a revigora filiala teritorială. Atragem atenția că guvernul a aprobat recent o OUG care elimină posibilitatea IMM-urilor de a veni cu 50% garanții de participare, cifră de afaceri, garanții și bună execuție la contractele de achiziții publice. Acest fapt va afecta negativ peste 90% dintre IMM-urile din România. Noi am propus pentru  contractele până la 10 milioane de euro să reducem la jumătate garanțiile și pentru companiile mari”, spune Jianu.
Prin parlament a trecut tacit un proiect de lege care îi dă dreptul Protecției Consumatorilor (ANPC) să dea amenzi firmelor, în procent din cifra de afaceri, cuprins între 5 -10%. „Dar întreprinzătorii nu au profitul necesar plății unei asemenea amenzi. Nu există în lume o astfel de prevedere aberantă, ca amenda să fie procent din cifra de afaceri, ci e un cuantum fix și suportabil de către întreprinzător. De aceea noi cerem eliminarea acestei prevederi, cu care nu suntem de acord sub nicio formă”, a atenționat Jianu.
O altă problemă ridicată de fostul minstru este faptul că guvernul vrea să modifice iarăși Codul fiscal. Acum două săptămâni venise cu niște măsuri care aveau impact negativ asupra oamenilor de afaceri, acum, le-au scos pe toate și au venit cu măsuri noi care ar sprijini mediul economic. “Fie că sunt masuri în sens pozitiv sau negativ, Codul fiscal trebuie analizat foarte bine, să aibă predictibilitate și stabilitate. Noi cerem nemodificarea Codului fiscal timp de patru ani. De asemenea, noi mai cerem și înființarea liceelor antreprenoriale. Considerăm că existența unor asemenea școli speciale este necesară și acestea vor ajuta la dezvoltarea și formarea noilor generații de antreprenori. Lipsesc și meseriașii în România, de aceea am propus înființarea și școlilor profesionale în fiecare județ, cu fonduri europene”, a explicat Jianu.
Una dintre nemulțumirile antreprenorilor este faptul ca demnitarii pleaca în misiuni economice fără delegații formate din oameni de afaceri. Primul ministru merge în asemenea acțiuni și nu are niciun om de afaceri cu el. De aceea CNIPMMR are propuneri transparente pentru schimbarea acestui timp de abordări, care dăunează domeniului economic. De asemenea, un alt obiectiv al consiliului este sprijinirea turismului, deoarece în România există un potențial foarte mare. “Cu acest prilej felicit Timișoara pentru câștigarea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021. Veți vedea ce impact turistic și economic puternic va exista în Timișoara, nu numai în această perioadă când va fi capitală culturală, ci mult timp după aceea. Dovadă este Sibiul care a rămas la un nivel turistic extrem de ridicat”, este mesajul șefului CNIPMMR.
Jianu a venit și cu propuneri legislative privind parteneriatul public-privat și privind funcționarea holdingului. De asemenea, oamenii de afaceri cer și o lege a prevenției.  Statul să nu mai dea nicio amendă fără a face o  prevenție, fiindcă antreprenorii nu au cum să cunoască toate legile existente. Domeniul este foarte stufos. Oamenii de afaceri mai cer și o lege a debirocratizării. Statul să nu mai ceară niciun document pe care deja îl deții. Exemplu este certificatul fiscal.
Cu acest prilej, Mihaela Breaz, directorul executiv CNIPMM Arad, prezentă la eveniment, a felicitat Timișoara că a reușit să câștige titlul de Capitală Culturală Europeană pentru 2021.  De asemenea, Viorica Mureșan, manager general FB Consulting –Consultanță în Afaceri Timișoara, a explicat că un grup de întreprinzători a înființat o asociație care să vină în sprijinul antreprenorilor. “De aceea vom organiza o întâlnire amplă și vom explica amănunțit strategia noastră de acțiune și cum am gândit să funcționeze acest grup de fondatori, specialiști și experți fiecare pe un anumit domeniu, tocmai pentru a veni în sprijinul antreprenorilor”, a spus Mureșan.
Amintim că Florin Jianu a fost ministrul IMM-urilor și a mediul de afaceri și turism din martie până în decembrie 2014, președinte al Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători, din ianuarie 2012 până în martie 2014, și președinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România, din ianuarie 2008 până în martie 2014.

Comentarii

comentarii