Acasă Actualitate Fondatorul formaţiei Pheonix, Nicu Covaci, a depus jurământul pentru redobândirea cetăţeniei române

Fondatorul formaţiei Pheonix, Nicu Covaci, a depus jurământul pentru redobândirea cetăţeniei române

DISTRIBUIȚI

Nicu CovaciFondatorul formaţiei Pheonix, Nicu Covaci, a depus, joi, jurământul de credinţă faţă de România pentru redobândirea cetăţeniei, la care a renunţat benevol în 1976, de atunci trăind în Spania.
"Eu nu am părăsit niciodată ţara, am fost mereu cu sufletul aici. Nu ştiu unde aş putea să mă mut înapoi în România. Eu acum stau la hotel când vin în ţară şi lucrez. Mă simt prost ca turist în ţara mea", a declarat, joi, Nicu Covaci, prezent la ceremonia de la Institutul Naţional al Magistraturii.
La finalul ceremoniei, Covaci a povestit despre cum a renunţat la cetăţenia română. "La Poliţia din Timişoara, în 1976, încercau să mă agaţe cu ceva, să ma bage la puşcărie. M-au ţinut o săptămână să mă interogheze şi, la un moment dat m-am supărat şi le-am spus că, dacă aşa se poartă cu mine, vreau o hârtie pe care să nu mai scrie ca sunt cetăţean român", a spus fondatorul Pheonix.. "M-a costat 1.000 de lei şi mi-au dat hârtie că nu mai sunt cetăţean român. Apoi le-am zis celor din trupă: << Băieţi, nu mai sunt cetăţean român, am terminat-o>>", a declarat Covaci.
"Acum s-a aşternut cu adevărat liniştea în mine, a fost o stare de tensiune, să fii român şi totuşi să nu fi recunoscut", a mai spus Nicu Covaci.
Artistul a fost pus, de către jurnaliştii prezenţi la eveniment, să cânte imnul "Deşteaptă-te, române!". Covaci a exclamat: "<<Deşteaptă-te, române!>> a ajuns din nou imn? Frumos, frumos", iar apoi a spus, pe un ton ironic, că oricum n-are voce şi talent, aşa că nu vrea să se facă de râs.
Ministrul Justiţiei a dat mâna, la final, cu Nicu Covaci. La eveniment a fost şi Ovidiu Lipan Ţăndărică, de asemenea fără cetăţenie română, care a spus că l-a folosit pe Covaci drept cobai, să vadă şi el cum se face să redevină cetăţean român.
De când a fugit din România, timp de 34 de ani, Nicu Covaci a fost neamţ cu acte în regulă, după ce a plecat în Germania şi s-a căsătorit cu o nemţoiacă. De 20 de ani, însă, Covaci locuieşte în Spania, dar a rămas cetăţean german.
Formaţia Phoenix, numită iniţial "Sfinţii", s-a înfiinţat ca trupă de studenţi în 1962, la Timişoara. Începând cu anii ’70, formaţia intră sub cenzura comunistă, iar în 1975, dupa un concert susţinut la Sarmisegetuza Dacica, apariţia Phoenix este interzisă la televiziune. Din cauza ţinutei non-conformiste şi a influenţelor occidentale, celor de la ”Sfinţii” li s-a reproşat faptul că propagă misticismul şi au fost interzişi.
În acelaşi an, Nicu Covaci este luat la poliţie şi interogat timp de două săptămâni, zi de zi, în urma unor acuzaţii false. Ca reacţie, el renunţă la cetăţenia română, iar in ’76 pleaca în Olanda şi se stabileşte la Amsterdam.
Deşi s-au bucurat de succes în România, o parte din membrii trupei hotărăsc, în 1977, să emigreze în Germania. La doar două săptămâni după Revoluţia din ’89, trupa Phoenix s-a întors în România.
Sursa: NewsIn

Comentarii

comentarii