Acasă Actualitate Fondatorul Wikipedia, la Timișoara. Conferință spectaculoasă despre inteligența artificială, cu invitați de...

Fondatorul Wikipedia, la Timișoara. Conferință spectaculoasă despre inteligența artificială, cu invitați de marcă

DISTRIBUIȚI

Cu siguranță, inteligența artificială este una dintre cele mai discutate și fascinante invenții din zilele noastre. Această tehnologie emergentă a transformat rapid modul în care interacționăm cu lumea și a devenit un aspect important al vieții noastre de zi cu zi. În cadrul Tech Talks, cea mai importantă conferință de tehnologie din regiune, antreprenori, investitori, specialiști și experți internaționali în tehnologie, dar și personalități remarcabile din viața publică, speakeri de marcă, au explorat impactul IA și a noilor tehnologii asupra vieții noastre cotidiene. 

Capul de afiș al Tech Talks 2023 a fost Jimmy Walles, unul din fondatorii platformei Wikipedia.

„Un aspect interesant pe care staful nostru intern tocmai l-a verificat este faptul că Wikipedia în engleză e ușor mai populară în România decât Wikipedia în limba română. E o diferență mică, e adevărat, dar îți spune ceva despre ceea ce se întâmplă într-o țară ca România, foarte deschisă și orientată spre ceea ce se întâmplă în lume. Probabil că e mai convenabil să verifici ceva în engleză, având în vedere că articolele sunt mult mai numeroase. Dar și acest lucru se va schimba odată ce Wikipedia în limba română continuă să crească”, a spus Jimmy Walles.

Printre vorbitori s-a aflat timișoreanul Dragoș Mărgineanu – absolvent al Politehnicii, care conduce departamentul de Inteligență Artificială a companiei americane Boeing. Mărgineanu povestește că termenul de Inteligență Artificilă nu e de acum, ci a apărut încă din anii 50.

„Termenul s-a născut în 1956, când niște cercetători au avut o școală de vară la un colegiu. Între acei cercetători se afla și un câștigător de premiu Nobel, Herbert Simon, în Economie. Sunt oameni de mare calitate, care i-au dat numele acesta răsunător poate dorind să aibă parte de atenție în acel moment. Au numit-o Artificial Intellingence fiind că ei spuneau că domeniul se va ocupa de lucruri pe care noi le vedem la oameni ni se par inteligente. Mereu am fost impresionați de cineva care a vorbit frumos, ne-a impresionat cineva care scrie frumos sau cântă frumos. Acum aceste mecanisme de AI poate să producă o muzică frumoasă, poate crea un tablou frumos sau un spech extraordinar. Vor fi tool-uri în mâna noastră”, a spus Dragoș Mărgineanu.

Întotdeauna când a apărut o invenție nouă, fie că vorbim de locomotivă, fie de curentul electric, ori mașină, au existat temeri. Oamenii s-au speriat de noua tehnologie. Există oare motiv să ne fie frică de Inteligența Artificială? Dacă ajunge pe mâinile răufăcătorilor? 

„Sunt tool-uri care au limitări și în niciun caz la acest nivel nu le vom folosi pentru aplicații de risc. Să zicem că ajung pe mâna răufăcătorilor, dar aceia trebuie să dezvolte sisteme. Nu este ușor și costă bani. Până la Chat GPT au fost zeci de mii de oameni, miliarde de dolari, plus resurse energetice consumate. Nu e ceva ce pot face unii într-un garaj. În biologia sintetică poate fi generat un virus care poate distruge umanitatea, trebuie să avem grijă, să fim conștienți. Dar nu aș vrea să ne fie frică, fiindcă nu acesta va fi utilizarea. În primul rând trebuie să avem încredere în noi, suntem oameni inteligenți. Eu lucrez în sisteme gen GPT, știu foarte bine ce pot să fac și ce nu pot să fac. Le folosim cu mare responsabilitate în generarea de text, de cod și așa mai departe, dar nu există încă în forma unui robot care interacționează și care poate să prostească umanitatea”, a mai spus Dragoș Mărgineanu.

Marius Stan, cercetător științific la faimosul laborator Argonne din America, explică ce este de fapt Inteligența Artificială. 

„Aș zice că este o colecție de algoritmi care învață din exemple pozitive și negative, asta în machine learning – în învățarea automată, algoritmi care pot să proceseze imagini, pagini, să le identifice și să le clasifice, algoritmi care înțeleg limbajul natural, vorbit și scris. Cumva este un set de algoritmi care simulează capacitățile creierului uman. Aceste programe dovedesc inteligență similară cu cea a oamenilor. Sunt și domenii în care excelează comparativ cu oamenii, de exemplu prelucrarea datelor pe care o pot face mult mai rapid, într-un mod cuprinzător și nu obosesc. Sunt și dezavantaje. În momentul de față AI nu dovedește creativitate, nu are conștiință de sine și nu a dezvoltat o conștiință de valori morale”, a spus Marius Stan. 

La Tech Talks 2023 au mai vorbit Jay Tuck – expert și autor în domeniile tehnologie militară, geo-politică, fake-news și securitate cibernetică, Pasi Toivanen- vice-președintele RAN Solutions Nokia, Clara Neppel – expert în guvernanță AI, directorul operațiilor din Europa a Institutului Inginerilor Electrotehniști și Electroniști din New Jersey sau Gilles Jourquin – CEO Newpharma.  

Tech Talks este organizat de Politehnica din Timișoara, în cadrul Flight Festival.

Comentarii

comentarii