Acasă Administraţie Fortificația de la Cornești, o bijuterie de calibrul Stonehenge-ului, pregătită să devină...

Fortificația de la Cornești, o bijuterie de calibrul Stonehenge-ului, pregătită să devină obiectiv turistic pentru 2023

DISTRIBUIȚI

Punctul muzeal de la Cornești, pe care Consiliul Județean Timiș și Muzeul Național al Banatului Timișoara ar urma să fie finalizate în 2023, numai bine pentru momentul în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. De asemenea, până atunci ar urma să fie reconstruită și una dintre porțile fortificației vechi de mii de ani de zile.

Președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a vizitat locația unde arheologii continuă cercetările la fortificația veche de mii de ani. Aici a tras concluzia că valurile de pământ care protejau zona trebuie scoase din circuitul agricol, pentru a nu fi distruse.

”Ieri, pe teren, recunosc că am fost copleșit, în sensul pozitiv, cu informații unice despre istoria locației. Toate acele detalii pe care le-am aflat de la șeful secției de Arheologie merită să fie transmise într-o manieră accesibilă și atractivă către publicul larg. Locul, acum – aproape descurajator de amplu, trebuie valorificat pentru evenimente și chiar pentru reconstrucția unei așezări antice. Valurile de pământ ale fortificației au nevoie de protecție și scoatere din circuitul agricol deoarece agricultura intensivă le aduce daune ireparabile”, spune Nica.

Locația trebuie promovată, turiștii trebuie să cunoască ce oferă acest sit.

”Avem în județul nostru, o bijuterie de calibrul Stonehenge-ului, o locație unică în lume, în cadrul căreia, așa cum spunea șeful secției de Arheologie, ar putea fi făcute săpături și s-ar descoperi lucruri interesante încă 500 de ani de acum încolo. Alături de Muzeul Național al Banatului, Consiliul Județean are în plan, pe termen lung, transformarea zonei în destinație turistică, iar până în 2023 ne propunem inaugurarea punctului muzeal cu baza de cercetare și reconstrucția unei porți pentru a putea exemplifica cum arăta fortificația în urmă cu 3500 ani”, a mai spus Nica.

 

Comentarii

comentarii