Acasă Actualitate Forum studențesc, 50 de ani! “Presa nu mai este ceea ce a...

Forum studențesc, 50 de ani! “Presa nu mai este ceea ce a fost de cel puțin doi ani, de când Rusia a intrat peste Ucraina”

DISTRIBUIȚI

În cadru aniversării a 50 de ani de la apariția Forumului studențesc de la Timișoara, joi 26 octombrie, a avut loc, în noua clădire a Universității de Vest de pe strada Paris, o dezbatere despre starea actuală a jurnalismului la care au participat invitați din presa locală și națională.

Din Iași a venit prof.univ.dr. Daniel Condurache, de la București,  prof.univ.dr. Ion Bogdan Lefter, și prof univ.dr. Marcel Tolcea, de la Timișoara, din mână căruia au ieșit aproape toți jurnaliștii care activează în presa din capitala Banatului.

Prof.univ.dr. Ioan Talpoș, fost rector al Universității de Vest, președintele Asociației Orizonturi Universitare, organizatoarea manifestării, a deschis dezbaterea printr-o definiție dată presei în urmă cu zeci de ani de Pamfil Șeicaru. “Gazetăria este un gen bastard produs al întâlnirii social- politicului cu literatura”. “O definiție scurta și la obiect…!”, a accentuat prof. Talpoș.

Prof. Marcel Tolcea a atras atenția că presa de astăzi nu mai este ceea ce a fost în urmă cu nici măcar 10 ani, într-un context cu totul modificat de cel puțin doi ani de când Rusia a intrat peste Ucraina.

Prof. Tolcea a ridicat unele întrebări la care să se caute răspunsuri!

Încotro se îndreaptă învățământul universitar jurnalistic și ce mai e angajurnalismul, dacă mai e nevoie de el pentru societate ca jurnalist sau ca factor de PR cum se conturează tot mai mult la marile case ale presei internaționale?

Prof. Ion Bogdan Lefter a amintit că Clujul, Iașiul si Timișoara au avut norocul să aibă aceste publicații acceptate Napoca universitară,  Opinia Studențească și Forumul studențesc.

El a recunoscut că a avut ghinionul ca numele revistelor din București să sune oribil nu numai acum, ci chiar atunci.

Revista omoloagă din București a Opiniei Studentești din Iași și a Forumului studențesc din Timișoara și al revistei Napoca Universitară din Cluj se numea Convingeri comuniste, dar mai era și Universitatea comunistă.

“Era o revistă căreia studenții îi spuneau CO-CO. Totuși reușeam să publicăm poeme, articole, cronici de cărți care nu aveau nicio treabă cu niciun fel de convingeri comuniste.

Tot ceea ce a fost bun în artă după perioada de represiune stalinistă, după liberalizarea de la mijlocul anilor 60, a fost o contracultură, o cultură alternativă la cea oficială propagandistică pe care o serveau obedienții, trupele acelea măturate de istorie rapid în 1989 când politrucii din redacții au fost pur și simplu evacuați și nu numai din redacții, ci din întreaga societate, în toate sistemele instituționale.

Azi, anversam o instituție de presă, Forumul studențesc, cu toată simbolistica ei. Vedeam Forumul studențesc de la București, îl primeam. Am trimis și mi-au fost publicate articole și versuri. Eram tânăr critic literar și poet. Am colaborat cu Opinia studențească și cu Echinoxul și Dialogul de la Cluj”, a mărturisit prof. Lefter.

Prof.univ.dr. Daniel Condurache a declarat că a fost martor ocular al începutului presei studențești și al evolutiei din comunism înspre capitalism. Anumite “schije” au rămas și au rodit după 1990.

Prof. Condurache a recunoscut că nu există  o istorie corectă și concretă a presei studențești.

“Dacă am fost lăsați de ce am fost lăsați? Dacă a fost un tip de aglutinare entropică trebuie văzut ce mecanism a funcționat?

Au venit de la Securitate au făcut percheziții la Iași și nu s-a întâmplat nimic. Noi ne-am schimbat între noi.

A fost un tip de solidaritate de care nu cred că un sistem care era și Securitatea nu s-ar fi prins.

Cei mai buni prieteni pe care îi am sunt din timpul presei studențești. De aceea nici nu am stat pe gânduri când Gheorghe Crisan mi-a spus că se împlinesc 50 de ani de Forum studențesc și să vin la Timișoara”, a recunoscut prof. Condurache.

Programul manifestărilor vineri

Vineri, 27 octombrie, la ora 11, la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, va avea loc evenimentul Începuturi – întâlnire cu foştii redactori ai revistelor de institute care s-au comasat în revista Forum studenţesc.

La ora 15,30, la Universitatea de Vest, în Aula Magna, va fi organizată reuniunea festivă dedicată celor 50 de ani de existenţă. Cu acest prilej, va fi lansat numărul special al revistei Forum studenţesc dedicat evenimentului. Va fi şi un remember Forum studenţesc cu intervenţii ale foştilor redactori.

 

Comentarii

comentarii