Acasă Actualitate Forumul apei reunește specialiști din Marea Britanie, Olanda,  Scoția, Portugalia și România....

Forumul apei reunește specialiști din Marea Britanie, Olanda,  Scoția, Portugalia și România. Ilie Vlaicu: “Sectorul de apă este stabil…!”

DISTRIBUIȚI

Asociația Română a Apei, președinte Ilie Vlaicu, directorul Aquatim din Timișoara, organizează, în perioada 28-30 septembrie, la Sibiu, cea mai importantă manifestare profesională din România dedicată apei, cu titlul “Forumul Regional al Apei – Dunăre – Europa de Est” sau, generic, “ExpoApa”.

Evenimentul se află la a 22-a ediție, după o absență de doi ani, din cauza pandemiei. Expoziția se adresează specialiștilor din domeniul apei, dar și publicului interesat de îmbunătățirea performanțelor tehnice și manageriale ale sectorului și include 75 de firme de profil, alături de 48 de companii de apă din țară.

În cadrul pavilioanelor expoziționale sunt prezente firme de proiectare, consultanți în domeniul apei și companii private specializate în managementul apei, inovarea și realizarea celor mai noi tehnologii de tratare și distribuție a apei sau crearea de echipamente industriale de ultimă generație.

Deschiderea oficială a evenimentului i-a avut ca invitați de onoare pe Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Roxana Mânzatu, secretar de stat în cancelaria Prim-Ministrului Romàniei, Dan Ștefan Chiru, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Astrid Fodor, primar al municipiului Sibiu, alături de alte oficialități dar și personalități din cadrul Asociației Internaționale a Apei, Asociației Germane a Apei și Federației Europene a Asociațiilor Naționale de Apă.

În discursurile lor, invitații au punctat în special nevoia de cooperare între autorități și sectorul privat pentru implementarea cu succes a finanțărilor, indiferent de sursa acestora, cu scopul clar de a ridica nivelul de trai al populației beneficiare, dar și de a genera un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător, și așa fragil din cauza schimbărilor climatice, secetei etc.

De asemenea, au subliniat că viitorul se va orienta cu certitudine către realizarea unor tehnologii inovatoare, bazate pe economia circulară, care să permită utilizarea și reutilizarea apei, pe principiul consum minim, eficiență maximă.

Președintele Asociației Române a Apei, dr.ing. Ilie Vlaicu, a evidențiat că schimbările climatice și situațiile dificile au determinat companiile de apă, alături de ARA, să fie puternice, să se adapteze rapid, să gestioneze orice provocare și să descopere oportunități în fiecare situație, acesta fiind și motivul pentru care sectorul de apă este stabil și acum, în ciuda creșterilor alarmante ale prețurilor la energie. „Apa are memorie, deci să rămânem în memoria apei din România ca profesioniști dedicați.”,  a mai concluzionat Vlaicu.

Discuțiile au continuat și în cadrul seminarului “Finanțarea infrastructurii de apă prin fonduri europene și corelarea programelor de investiții din sector”, organizat în parteneriat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), la care au participat manageri ai companiilor de apă care desfășoară programe de investiții cu finanțare din fonduri europene, reprezentanți ai autorităților locale și centrale și a firmelor de consultanță din domeniul apei, de asemenea implicați în atragerea și gestionarea fondurilor UE.

Manifestările continuă și joi, cu seminarul internațional “Reglementarea economică a serviciilor de apă”, pe teme financiare, organizat cu suportul Grupului pentru Economie și Statistică al Asociației Internaționale a Apei (IWA) și al Comisiei Principale Dezvoltare – Economie a Asociației Române a Apei (ARA) și cu sprijinul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Evenimentul se adresează managerilor companiilor de apă, economiștilor și consultanților din sectorul apei, iar temele de discuție vor fi reglementarea economică a serviciilor de apă în România și pe plan internațional, stabilirea strategiilor de tarifare pe baza planurilor de afaceri, monitorizarea și implementarea planului de afaceri, strategia investiţională și creșterea eficienţei operatorilor.

Vor prezenta specialiști recunoscuți la nivel internațional din Marea Britanie, Olanda,  Scoția, Portugalia și România.

Tot joi, va avea loc tradiționalul concurs ”Instalare branșament sub presiune”, dedicat instalatorilor din cadrul companiilor de apă, care trebuie să răspundă provocării de a executa un branșament nou la o rețea de fontă ductilă aflată sub presiune.

 

Comentarii

comentarii