Acasă Actualitate Forumul studenţesc – 50 de ani! Întâlnirea foştilor forumişti cu studenţii de...

Forumul studenţesc – 50 de ani! Întâlnirea foştilor forumişti cu studenţii de la Jurnalistică din cadrul UVT

DISTRIBUIȚI

Joi 26 octombrie 2023, la Universitatea de Vest Timişoara, a avut loc întâlnirea foştilor forumişti cu studenţii de la Comunicare şi Relaţii Publice şi de la Jurnalistică, din cadrul UVT.

Au participat Lia Lucia Epure, directoarea cotidianului Ziua de Vest li conferenţiar la Facultatea de Comunicare a UPT şi a UVVG Arad, Florian Mihalcea, jurnalist, preşedintele Societăţii Timişoara, fost redactor şef al ziarului Timişoara şi fost redactor şef adjunct la Forumul studenţesc, Gheorghe Crişan, fost redactor şef la Forumul studenţesc, care conduce Asociaţia Orizonturi Universitare şi membru în conducerea Academiei Române Timişoara şi a Asociaţiei Ziariştilor Profesionişti Timiş. Din Iaşi, a venit Ovidiu Cordunean.

Toţi invitaţii au vorbit despre ce a însemnat viaţa de jurnalist la Forumul studenţesc, cum reuşeau ei să scrie, evitând cenzura comunistă şi cum funcţiona această publicaţie emblematică pentru Centrul Universitar din Timişoara.

În final, Constantin Duma, fost şef al Cercului de foto-jurnalism din cadrul Centrului Universitar Timişoara, acum, foto-jurnalist la AGERPRES, le-a lansat o invitaţie provocatoare studenţilor.

”Cu prilejul celor 50 de ani de la înfiinţarea Forumului studenţesc va fi publicat un număr aniversar şi se intenţionează să se mai editeze unul. Căutăm printre studenţii de la Jurnalistică tineri care să preia editarea Forumului studenţesc şi care să reflecte actuala viaţă studenţească din Timişoara, în mod vizibil. Aşteptăm un semn şi un mod de implicare de la voi, studenţii, pentru acest măreţ proiect jurnalistic”, a fost mesajul lui Duma.

Lia Lucia Epure a amintit că înainte de ’89 nu existau facultăţi de jurnalistică, iar studenţii care voiau să scrie se îndreptau către o publicaţie sau alta. 

“Este clar că trebuie să fii pasionat de comunicare ca să poţi face jurnalism adevărat. Dacă nu ai pasiune, chemare, nu va ieşi treaba. Jurnalistul este atras de situaţiile unde tensiunea este cea mai mare, dar asta nu se învaţă la facultate. Jurnalistul întotdeauna caută să aducă ceva nou, să dezvăluie ceva. Jurnaliştii pot schimba lumea.

Înainte de ’89, încercam şi noi tinerii să ne exprimăm gândurile şi trăirile, dar nu se putea întotdeauna cu sinceritate. Doream să prezentăm lucruri şi situaţii care nu erau atât de bine cunoscute comunităţii. Care erau ”războaiele” vremii? Cu comuniştii într-un anumit fel, cu Asociaţia Studenţilor Comunişti, dar şi acolo erau oameni maleabili care încercau să ne înţeleagă entuziasmul. Ziarul ajungea pe negativ în tipar, iar acolo cei de la cenzura Partidului Comunist Român verificau şpalturile. Doamne fereşte să fi făcut ceva care nu respecta norma comunistă! Studenţii jurnalişti de la Forumul studenţesc făceau un fel de presă care trebuia citită printre rânduri. Ideile trebuiau înţelese printre rânduri. Dacă cenzura nu ne lăsa să ne exprimăm explicit, căutam să transmitem printre rânduri mesaje subliminale”, a explicat conf. univ.dr. Lia Lucia Epure.

Gheorghe Crişan a amintit că revista Forumul studenţesc avea editor Uniunea Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din Centrul Universitar Timişoara. La cazarea în cămin sau la înscrierea în facultate, între multiplele taxe care trebuiau plătite, studentul făcea şi un abonament la Forumul studenţesc pentru 10 numere de revistă pe an. Aşa era asigurată finanţarea pentru toate numerele de revistă.

“Puteam spune că eram în redacţie cu bani şi se edita în 10.500 de exemplare. Câte publicaţii de astăzi mai apar în 10.000 de exemplare pe număr? Forumul studenţesc a fost o publicaţie care îi unea pe toţi studenţii, era condusă de studenţi care scriau despre studenţi. La Timişoara, exista o revistă unică pentru toţi studenţii de la toate universităţile, Forumul studenţesc. Noi a trebuit să găsim subiecte de interes pentru toţi studenţii de la toate universităţile. Atunci, a crescut şi gradul de generalitate al problematicilor acordate”, a spus Crişan.

Revistele Micron, Agraria şi Scalpeu editate de celelalte universităţi s-au unit astfel în Forumul studenţesc care venea de la Forum, revista Universităţii de Vest din acea vreme. I s-a mai adăugat cuvântul “studenţesc” nu comunist, şi a fost o mare realizare.

Florian Mihalcea le-a spus studenţilor că au o mare şansă, fiindcă  înainte de ’89, forumiştii au trebuit să se formeze din mers, în mod practic în timp ce lucrau la publicaţie.

“După 1989, când am intrat în presa post decembristă, eram formaţi şi singurii care ştiam ce înseamnă jurnalistica, după experienţa de ani de zile la Forumul studenţesc. Revista era un loc în care te puteai exprima mult mai uşor. Dar ştiai că nu trebuia să te apropii de anumite zone unde puteai deranja foarte mult PCR. De multe ori, unii dintre noi au făcut-o. De aceea, contactul cu Securitatea comunistă forumiştii l-au avut atunci când Radio Europa Liberă a citat anumite fragmente din articolele publicate în revistă. Dacă erai apreciat de Europa Liberă, nu era bine deloc!”, a concluzionat Mihalcea.

Constantin Mărăscu: “Trebuie să amintesc că forumiştii au respectat cuvântul cu adevărat şi corectitudinea cuvântului, lucruri care azi se trec cu vederea. Trebuie să avem cultul limbii. Astăzi, vedem multe agramatisme, fiindcă mulţi jurnalişti nu cunosc ortografia corectă a limbii române şi sensurile cuvintelor”.

Programul manifestărilor:

Vineri, 27 octombrie, la ora 11, la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara, va avea loc evenimentul Începuturi – întâlnire cu foştii redactori ai revistelor de institute care s-au comasat în revista Forum studenţesc.

La ora 15,30, la Universitatea de Vest, în Aula Magna, va fi organizată reuniunea festivă dedicată celor 50 de ani de existenţă. Cu acest prilej, va fi lansat numărul special al revistei Forum studenţesc dedicat evenimentului. Va fi şi un remember Forum studenţesc cu intervenţii ale foştilor redactori.

Comentarii

comentarii