Florin Cornel Popovici a fost destituit abuziv din funcția de director al Curții de Conturi Timiș, în luna iulie 2024. Zvonurile lansate de oamenii sistemului erau că acesta ar fi făcut mai multe abuzuri în serviciu și ar fi comis alte nereguli extrem de grave. În realitate, Popovici a intrat în conflict cu superiorii săi și a deranjat prin auditarea unor firme apropiate unor oameni politici din Timiș și de la București.
Pe 30 septembrie 2024, Tribunalul Timiș a dat o sentință prin care a anulat decizia de sancționare disciplinară a fostului șef al Camerei de Conturi Timiș, după ce acesta a fost înlăturat de la conducerea instituției și s-a încercat sancționarea sa pe motive de indisciplină.
Magistrații Tribunalului Timiș au deliberat că instanța “admite contestația, formulată de reclamantul POPOVICI FLORIN CORNEL…în contradictoriu cu pârâta CURTEA DE CONTURI A ROMÂNIEI, cu sediul în București, str. Lev Tolstoi, nr. 22-24, sector l.
Anulează Ordinul de sancționare disciplinară nr. 2712/30.10.2023, emis de către pârâtă.
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la
Tribunalul Timiş. Pronunțată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, azi, 30.09.2024”.
Clar ca bună ziua, mai ales că reprezentanții Curții de Conturi nu au mai contestat decizia tribunalului, în termenul legal stabilit.
Conflictul a fost declanșat încă din anul 2023, când Popovici i-a acuzat de hărțuire pe superiorii săi și pe o colegă de serviciu.
Florin Cornel Popovici a depus, în data de 10 iulie 2024, o plângere împotriva deciziei de concediere emisă de Curtea de Conturi a României.
Directorul Curții de Conturi Timiș a declarat postului de televiziune Europa Nova că a fost demis pentru că nu a fost de acord să elimine din rapoartele de audit întocmite de colegii săi ”constatări care privesc fapte de natură penală”.
Anul trecut, Florin Cornel Popovici, la acel moment directorul Curții de Conturi Timiș, a deschis un proces în care îl acuză pe președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, de hărțuire sistematică la locul de muncă. În același proces, Popovici a chemat-o în judecată pe o auditoare din subordine și instituția Curții de Conturi a României, cerând daune morale de 500.000 de lei. În același proces, el susținea că a fost supus unei ample operațiuni de hărțuire cu scopul de a-l determina să demisioneze din funcția pe care o deține.
Florin Cornel Popovici a afirmat că hărțuirea sa a inclus reclamații fără temei și cercetări disciplinare multiple. De asemenea, el a susținut că au fost formulate mai multe plângeri penale împotriva sa, toate soluționate ulterior cu clasare. Popovici a mai spus că era hărțuit de o subordonată, Mariana Leana Ciulei, și de președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc. Acesta a adus în discuție fapte care ar demonstra o campanie împotriva sa, inclusiv cercetări disciplinare pentru motive discutabile și plângeri penale fără temei real.
În replică, Mariana Leana Ciulei a respins acuzațiile, afirmând că a fost, de fapt, ea era hărțuită de directorul Popovici. Ea a susținut că neînțelegerile au pornit de la modul în care acesta încerca să conducă instituția pe baza unor dispoziții care încălcau legea și normele interne.
Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, a contestat acuzațiile de hărțuire aduse de Popovici, argumentând că acțiunile întreprinse au avut la bază respectarea normelor și a regulamentelor instituției.
În documentele procesului se menționează că atât fostul director Popovici, cât și auditorii externi și salariații instituției au fost implicați în sesizări și plângeri la centrul Curții de Conturi, evidențiind tensiunile existente în interiorul instituției.
Ulterior, acțiunile de intimidare la adresa lui Florin Popovici au continuat atât pe canale oficiale cât și private. Lucru extrem de grav, care a culminat cu o sancțiune disciplinară pe care șefii Curții de Conturi i-au aplicat-o fostului director de la Timișoara.
Numai că Tribunalul Timiș a decis că sancțiunea e nelegală și “nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterilor disciplinare reținute în sarcina reclamantului (Florin Popovici – n.r.), instanţa va admite contestaţia și va anula Ordinul de sancționare disciplinară nr. 2712/30.10.2023, emis de către pârâtă (Curtea de Conturi – n.r.)”.
Chiar dacă și-a pierdut slujba, Popovici a reușit să creeze agitație în rândul “elefanților” din instituție. Mai mult, un număr mare dintre constatările sale făcute de-a lungul auditurilor și controalelor se susțin cu probe și documente, ceea ce îl face să fie în continuare extrem de incomod pentru unii angajați și superiori de la Curtea de Conturi dar și pentru oameni politici sau de afaceri, ale căror nume au ieșit la iveală pe parcursul acțiunilor de control și audit efectuate de către Florin Popovici, în perioada cât a fost director al Camerei de Conturi Timiș.