Acasă Actualitate Fostul primar, Nicolae Robu, a mers la sediul DNA Timișoara, în calitate...

Fostul primar, Nicolae Robu, a mers la sediul DNA Timișoara, în calitate de suspect

DISTRIBUIȚI

Fostul primar al municipiului Timişoara Nicolae Robu are calitatea de suspect într-un dosar al DNA, după ce ar fi contrasemnat ilegal, ca edil, o autorizaţie de construcţie unui imobil, după ce aceasta fusese semnată de secretarul Primăriei şi arhitectul şef, afirmă surse judiciare. 

Nicolae Robu s-a prezentat, vineri, la sediul DNA Timişoara pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de suspect în dosar, afirmă sursel citate. El nu a făcut nicio declaraţie în faţa procurorilor.

Imobilul a fost ridicat ilegal într-un cartier din sudul oraşului Timişoara.

Procurorii DNA au fost sesizaţi încă din anul 2018 de doi timişoreni care au observat că în vecinătatea locuinţelor lor se construieşte un imobil de 60 de metri, conceput a găzdui 8 apartamente, însă în documente apare ca fiind un duplex.

DNA Timisoara a urmarirea penala fata de mai multi fosti angajati ai Primariei Timisoara, dar si fata de un arhitect, care este vizat de infractiunea de fals, care ar fi participat la emiterea unei autorizatii de construire ilegale.

In uma acestui abuz in serviciu, un dezvoltator imobiliar a ridicat un imobil de tip duplex, pe Strada Muncitorilor nr. 47, din cartierul Fratelia, dar care contine nu mai putin de opt unitati locative, fara a efectua studiul de insorire obligatoriu. In acest context, doi vecini, Voicu Caprita si Elisabet Hartl, au apelat la instantele de judecata si au obtinut anularea autorizatiei de construire.

La sfarsitul anului trecut, procurorii DNA Timisoara au inceput audierile in dosarul de abuz in serviciu, in care au calitatea de suspecti fostul primar Nicolae Robu, fostul arhitect-sef Sorin Ciurariu, fostul secretar al primariei Simona Dragoi, fosta sefa a Serviciului Autorizari si Certificari din cadrul Directiei Generale de Urbanism, Gabriela Borcsi, si fosta consiliera la acelasi serviciu, Lucretia Croitoru. Cercetat penal este si arhitectul Miron Suteu, care a semnat un memoriu in care precizeaza ca proiectul imobiliar respecta OMS 119/2014 privind asigurarea insoririi incaperilor de locuit din cladirile invecinate.

UPDATE: ”𝐀𝐒𝐓𝐀̆𝐙𝐈 𝐀𝐌 𝐅𝐎𝐒𝐓 𝐂𝐇𝐄𝐌𝐀𝐓 𝐋𝐀 𝐃𝐍𝐀 privitor la o Autorizație de Construcție a unui duplex emisă în 2018, ajunsă între timp anulată!

Nu am dat nicio declarație, voi studia mai întâi dosarul cu pricina.

În orice caz, consider ca ceva normal cercetarea în circumstanțele date, în vederea elucidărilor ce se impun. Nu-mi fac nicio grijă în ce mă privește, pentru că eu, personal, n-am comis nici pe această speță și nici pe altele nicio ilegalitate! Am fost permanent ultracorect și ultracinstit!

Ca Primar, am semnat zilnic o mulțime de documente, printre care și un număr important de autorizații de construcție. Niciodată în cei 8 ani, nu am făcut-o fără a avea în prealabil toate semnăturile aparatului de specialitate cerute de lege și de procedurile interne, drept garanție de legalitate și de conformitate sub toate aspectele. De altfel, fără aceste semnături, documentele nici nu ajungeau la mine la semnat, regula în acest sens la cabinetul meu fiind foarte strictă.

Ar fi o imposibilitate ca Primarul să verifice personal legalitatea și conformitatea, pe de o parte pentru că nu are expertiză în toate domeniile de activitate ale unei Primării, pe de altă parte pentru că și dacă prin absurd ar avea, nu ar dispune de timpul fizic necesar. De aceea există un aparat de specialitate, format din sute de persoane la o Primărie ca cea a Timișoarei. Primarul ar fi vinovat dacă un document semnat de el conține o neregulă dacă el ar fi cerut acea neregulă sau dacă i s-ar fi spus de ea, i s-ar fi propus să o accepte și el l-ar fi acceptat-o. Altminteri, ce vină să aibă el?

În final, vreau să fiu cât se poate de clar, ca expresie în plus a nevinovăției mele: dat fiind că am făcut cunoscut că voi candida în 2024 pentru un nou mandat de Primar, dacă voi fi reales, voi demola atât acest “duplex”, cât și casa-bloc a d-nei Aida Szilagy -și orice alte construcții ilegale, în ipoteza că așa ceva ar mai exista!-, evident, nu abuziv, ci în condițiile legii!”, a declarat Nicolae Robu.

UPDATE: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Serviciul Teritorial Timişoara au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecţii Nicolae Robu, la data faptei primar al municipiului Timişoara, Emilian-Sorin Ciurariu, la data faptei arhitect-şef al municipiului Timişoara, Gabriela-Violeta Borcsi, la data faptei şef serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Urbanism şi Dezvoltare Urbană şi Lucreţia Croitoru, la data faptei consilier în cadrul Direcţiei Generale de Urbanism şi Dezvoltare Urbană, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a arătat DNA, într-un comunicat de presă transmis vineri.

”În cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, suspecţii Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Borcsi Gabriela-Violeta şi Croitoru Lucreţia, în calităţile menţionate mai sus, împreună cu alţi funcţionari din cadrul primăriei municipiului Timişoara, ar fi emis o autorizaţie de construire a unui imobil cu nerespectarea condiţiilor stipulate în certificatul de urbanism. Prin emiterea acelei autorizaţii ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizaţia de construire”, a precizat DNA.

Suspecţilor Robu Nicolae, Ciurariu Emilian-Sorin, Croitoru Lucreţia şi Borcsi Gabriela-Violeta li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Comentarii

comentarii