Acasă Cultura „Franz Liszt la Timişoara” – Conferinţă la Muzeul de Artă

„Franz Liszt la Timişoara” – Conferinţă la Muzeul de Artă

DISTRIBUIȚI

Relatări şi documente inedite din timpul prezenţei marelui pianist Franz Liszt la Timişoara vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe, joi, 1 martie, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă. Conferinţa va fi susţinută de dr. Franz Metz, organist şi muzicolog din Munchen. Ultimul turneu al lui Franz Liszt prin Sud-Estul Europei, înainte ca acesta să-şi încheie cariera de pianist la doar 35 de ani, s-a desfăşurat în anii 1848-1847. Unul dintre ultimele concerte ale turneului a avut loc tocmai în Palatul Baroc din Piaţa Unirii, actualul Muzeu de Artă din Timişoara. La Timişoara, pianistul a fost numit membru de onoare al societăţii muzicale „Temeswarer Liederkranz”, a primit o coroană de lauri de aur şi a cedat o parte din veniturile generate de concerte unor instituţii locale. În cadrul conferinţei de joi, vor fi prezentate documente inedite care datează de la vizita lui Franz Liszt la Timişoara.
Dr. Franz Metz este originar din Banat şi este autorul unor lucrări de muzicologie în domeniul istoriei muzicii din sud-estul Europei. Prin concerte şi producţiile sale, încearcă să promoveze muzica din Banatul istoric, mai ales din secolele XVIII-XIX. Conferinţa de la Timişoara este organizată de Muzeul de Artă Timişoara, Filarmonica „Banatul” Timişoara şi Asociaţia pentru cultură muzicală germană în sud-estul Europei, Munchen. Evenimenul va fi susţinut în limba română şi în limba germană şi va fi însoţit de exemplificări muzicale şi prezentări vizuale.
Compozitorul Franz Liszt s-a născut pe 22 octombrie 1811, în Imperiul Austro-Ungar şi a devenit unul dintre cei mai apreciaţi pianişti ai tuturor timpurilor. Viaţa şi creaţia sa se structurează în trei perioade distincte: cariera de virtuoz al pianului (1820-1847), perioada în care ocupă funcţia de director de muzică al Curţii din Weimar (1847-1861) – cea mai fructoasă din punctul de vedere al creaţiei sale muzicale, şi ultimei perioada 1861-1866 – în care se mută la Roma şi manifestă o predilecţie pentru muzica religioasă.

 

Comentarii

comentarii