Acasă Actualitate Fraudă de proporţii la bacalaureat, la Deta!

Fraudă de proporţii la bacalaureat, la Deta!

DISTRIBUIȚI

jinaru2

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au un dosar cu probe solide despre fraudarea bacalaureatului de la Liceul Tehnologic „Sfântul Nicolae” din Deta. Mai multe înregistrări dovedesc că aici s-a petrecut o măgărie serioasă.

Surse juridice susţin că, în fapt, capul fraudării bacalaureatului este Ion Jinaru, directorul Liceului din Deta. Până acum au fost audiaţi mai mulţi elevi, dar şi directorii liceelor din Gătaia şi Deta. La centrul de evaluare de la Liceul „Sfântul Nicolae” din Deta au dat bacalaureatul elevii din Peciu Nou, Gătaia, Ciacova şi Deta. Sursele noastre susţin că la Deta s-a copiat în mod grosolan.

Au dat bacul cu rezolvările în faţă

Mai multe surse susţin că la prima probă scrisă a bacalaureatului – limba şi literatura română – majoritatea candidaţilor au avut pe mese hârtii cu rezolvarea subiectelor. Candidații de la Deta au avut, în majoritate, note excelente la proba de limba română. În timpul examenului la limba şi literatura română a avut loc și un incident ciudat. Una dintre candidate a mers la toaletă şi, când s-a întors, ar fi găsit pe masă foaia cu rezolvarea subiectelor la limba română. Hârtia a fost văzută şi de un supraveghetor, din întâmplare vicepreşedintele comisiei de bacalaureat. Eleva ar fi fost dată afară din examen, dar a fost reprimită după zeci de minute de negocieri. Pentru protecţia ei, nu îi vom dezvălui numele.

Protocol între 150 şi 350 de lei

Directorul Liceului din Deta, Ioan Jinaru, a declarat că, înaintea examenului, a fost plecat la Vâlcea. El a fost, săptămâna trecută, la audieri. Mai multe persoane din Deta susţin că nu s-a întâmplat chiar aşa, pentru că luni, în timpul probei la limba şi literatura română, el ar fi fost văzut la Deta. Aceleași surse susţin că Jinaru ar fi participat şi la rezolvarea subiectelor la limba şi literatura română. Totul s-ar fi petrecut în casa bunicilor unui elev care dădea bacalaureatul. Cotizaţia pentru aşa-zisul protocol de bacalaureat a fost cuprinsă între 150 de lei, bani daţi iniţial, şi 350 de lei. Mai mulţi candidaţi au refuzat să plătească pentru o notă mai mare la bacalaureat, susţinând fie că nu au bani, fie că ştiu prea bine materia pentru a trişa. La proba obligatorie a profilului a fost linişte. 

Jinaru se dă mare că i-a pus pe procurori cu botul pe labe

Sursele noastre susţin că directorul de la Deta şi apropiaţii lui s-au speriat după ce Jinaru a primit un SMS prin care i s-a comunicat că este ascultat şi filmat. A fost linişte la Deta, la proba obligatorie a profilului, dar la ultima probă a bacalaureatului s-a lăsat din nou cu spectacol. Directorul de la Deta, Ion Jinaru, se laudă peste tot că i-a pus cu botul pe labe pe procurori. Surse juridice susţin că Ioan Jinaru a coordonat frauda de la liceul pe care îl conduce și că la dosar există mai multe înregistrări compromiţătoare împotriva directorului de la Deta. 

Şi-a sfidat colegii şi supraveghetorii…

La ultima probă a bacalaureatului, cea la alegere, s-a lăsat din nou cu circ. Unul dintre elevi, mare vedetă în zonă, implicat alături de Jinaru în fraudarea bacaluaretului, ar fi dat un spectacol de zile mari la proba de geografie. Supraveghetoarea a venit în faţa clasei cu rezolvarea subiectelor, dar elevul tupeist s-a dus pur şi simplu şi i-a luat rezolvarea din mână.

„Dacă îndrăzneşti să spui ceva, strig în gura mare că ţi-am dat bani”, i-a trântit-o sec candidatul. Au urmat momente penibile, în care acesta a scris fără oprire şi, în ciuda rugăminţilor altor colegi, nu a dat nimănui rezolvarea care ar fi trebuit să ajungă la toată lumea. Sursele noastre mai susţin că, la ultima probă, s-a ajuns la un asemenea stres, încât rezolvările au fost pregătite într-o pădure, şi nu într-o casă din zonă, cum s-a întâmplat la limba şi literatura română.

Comentarii

comentarii