Acasă Actualitate Fritz a transformat în ghenă de gunoi unul dintre simbolurile Timișoarei

Fritz a transformat în ghenă de gunoi unul dintre simbolurile Timișoarei

DISTRIBUIȚI

Grădina de vară Capitol, unul dintre simbolurile Timișoarei, a ajuns o ruină. Singurul spațiu pentru proiecții multimedia în aer liber ar fi trebuit să fie unul din obiectivele de infrastructură culturală pentru care guvernul să aloce un buget de reabilitare. Nu s-a întâmplat așa.

Situată lângă fostul cinema Capitol construit în anul 1929, la doi pași de Primăria Timișoara, Grădina de vară a fost un loc perfect pentru proiecții de filme în aer liber, spectacole și concerte. Putea găzdui pe scaune până la 800 de spectatori. Astăzi, grădina este într-un proces avansat de degradare.

Spațiul plin de amintiri frumoase pentru timișoreni, nu a reprezentat niciun interes pentru primarul Dominic Fritz. Administrația Robu, prin Hotărârea nr. 488/02.10.2019, a demarat procedurile necesare pentru reabilitarea acestui obiectiv. Spațiul grădinii de vară, odată reabilitat, urma să fie utilizat pentru spectacole de teatru, muzică, diverse festivaluri, proiecții pentru evenimente socio-culturale.

„În 2014, după un efort important și consistent de reparații și igienizări, reușeam să redeschidem grădina pentru timișoreni după 25 de ani de degradare și de lipsă de folosință pentru evenimentele importante ale orașului. Era, la momentul respectiv, un spațiu care urma să găzduiască și a găzduit, de altfel, festivaluri de film, concerte și alte tipuri de evenimente. Mii și mii de timișoreni s-au putut bucura pentru câțiva ani de redeschiderea grădinii de vară Capitol. În paralel, însă, pentru echipa de la primărie, la momentul respectiv era evident că avem nevoie de mai mult decât atât și că avem nevoie de un proiect de reabilitare și de modernizare a grădinii de vară, alături de clădirea filarmonicii. Am pornit apoi proiectarea pentru noua față a Grădinii de Vară. Un proiect spectaculos, o redefinire a Grădinii, cu acoperiș retractabil, un spațiu cultural de secol XXI, dar care să păstreze frumusețea nopților de vară din memoria timișorenilor. Am introdus obiectivul spre finanțare Guvernului României prin ordonanța cu referire la Capitala Europeană a Culturii Înapoi. Apoi au venit cei ce <<Iubesc Timișoara de pe mash-uri și panouri>>. Au iubit-o până în punctul pe care îl vedeți în poze și mai sunt multe altele, asemenea. Ce să faci, n-ai ce să faci. Grădina de vară „de la Capitol” e o ghenă. Locul pașilor de vals, a acordurilor orchestrei, sau a proiecțiilor a fost luat de mormane de gunoaie, buruieni, scaune degradate și clădiri cu tencuiala scorojită”, spune fostul viceprimar al Timișoarei, Dan Diaconu.

Comentarii

comentarii