Acasă Actualitate Fritz anunță „noi” datorii de peste 80 de milioane de lei, cauzate...

Fritz anunță „noi” datorii de peste 80 de milioane de lei, cauzate de ”decizii iresponsabile” la Colterm

381
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a reamintit, pe 3 martie, de problemele de la Colterm, de această dată, după ce alte două sentințe judecătorești definitive ar obliga primăria la plata a 82 de milioane de lei, datorii ale companiei de termoficare. Acestea ar fi apărut după alte „decizii iresponsabile” ale fostei administrații și conducerii Colterm, acuză actualul primar.

„Timișoara este bogată, dar nu își poată folosi această bogăție, din cauza acestor poveri din trecut care apasă greu pe buget și pe funcționarea instituțiilor noastre. Din păcate, trebuie să revin la tema Colterm. Este o povară care nu a apărut din neant, ci este o consecință a unor decizii care au fost luate în trecut, într-un mod cât mai iresponsabil posibil. Există două sentințe definitive, unde Primăria Timișoara a garantat pentru niște datorii ale Colterm și pe care acum trebuie să le achităm”, a început Fritz.

Prima dintre cele două decizii obligă primăria la plata a 46 de milioane de lei, cu termen pe 1 martie, reprezentând facturi către E-On, restante din 2013. „Deci noi acum am început să plătim facturi din 2013. Am început să facem câteva plăți, tocmai ca să nu fie executată (silit – n.r.) Primăria Timișoara. Știți și dumneavoastră că 46 de milioane de lei nu le putem scoate așa din buzunar. Încă o dată: asta e o datorie care trenează de peste opt ani și de abia acum ne apucăm să o curățăm”, a declarat edilul.

Cealaltă speță are în vedere o „inginerie financiară”, cum o cataloghează Fritz, și este legată de un împrumut de 35 de milioane de lei, luat de Colterm în 2019, de la OTP Bank, pentru acoperirea cheltuielilor curente. Împrumutul nu a fost luat direct de companie, ci a fost încheiat, prin atribuire directă, un contract cu o firmă de consultanță. „A fost luat în condiții incredibil de dezavantajoase. Există un raport al Curții de Conturi pe care l-am primit acum câteva săptămâni. De atunci încercăm să deslușim ce s-a întâmplat. Vorbim despre un credit pentru care, iarăși, a garantat primăria și pentru care trebuie să plătească 3,5 milioane de lei pe lună. Încă o dată, plățile au început în noiembrie, așa fost făcut acest credit”, a declarat primarul.

Ce este așa de ciudat la acest credit? Fritz a răspuns: „A constatat și Curtea de Conturi: unu la mână, a fost luat pe cheltuieli curente – e ca și cum v-ați împrumuta de la banca voastră să vă plătiți întreținerea –, și, doi la mână, Colterm nu a luat creditul direct de la OTP, ci a apelat la un consultant financiar, un intermediar, care a primit prin încredințare directă un contract de consultanță de peste 300.000 de lei. S-a plătit și un comision de peste 600.000 de lei, pentru un contract de credit care este incredibil de dezavantajos. Are niște dobânzi la fel de mari ca un credit pe care eu pot să îl iau când îmi cumpăr un televizor, 7% este dobânda. De nicăieri nu reiese dacă a existat o negociere între acest consultant și alte bănci care poate ar fi avut alte oferte”, a spus Fritz.

Curtea de Conturi a cerut Colterm explicații despre condițiile dezavantajoase, modul în care firma de consultanță și-a îndeplinit obligațiile și un eventual prejudiciu produs. Despre răspunsul companiei, primarul a spus: „Consiliul de administrație al Colterm a realizat un raport în care nu menționează decât, de câteva ori, cu majuscule, litere bolduite și subliniate, că acest împrumut, cu toate cheltuielile aferente, a primit acordul atât al directorului Emil Șerpe, cât și al primarului de atunci, Nicolae Robu. Acest raport relatează împrejurările care au dus la încheierea acestui contract, dar nu răspunde la nicio întrebare ridicată de Curtea de Conturi”.

Documentul realizat de Colterm va fi prezentat consilierilor locali în adunarea generală a acționarilor companiei. „Eu pot doar să le cer tuturor consilierilor locali să ia deciziile care se impun după prezentarea acestui raport”, a încheiat Dominic Fritz.

 

Comentarii

comentarii